Кара дере

Кара дере е може би последният хубав, наистина див плаж на Българското Черноморие.

Намира се по средата между Бургас и Варна, на около 5 км северно от центъра на град Бяла. Отдалечен е на километри от населенита места, от хотелите, от бетона и алчността за бързи печалби. През годините, когато всички останали плажове на юг или бяха застроени, или бяха обсадени отвсякъде от хотели, аквапаркове, строителни площадки, сергии и всякакви други подобни човешки творения, Дерето остана като оазис на един друг вид общуване с морето и хората. 

До Кара дере може да се стигне по черни пътища от Бяла. От центъра на Бяла се тръгва в посока към градския плаж (двете успоредни улици, спускащи се от центъра) и на първата възможна пряка се завива вляво. Пътят минава покрай градската болница и не след дълго се излиза в началото на стръмно изкачване, водещо към края на града.

Асфалтът свърша и пътят става черен, като след дъжд и често през пролетта е трудно проходим с лека кола. Продължително и плавно спускане води до коритото на Бяла ряка. Пресичането й е един от трудните участъци, но в повечето случай, когато земята е суха, би трябвало да не е проблем.

Част от хората ходещи на Кара дере избягват този участък, като точно преди него завиват вдясно и оставят колите си на поляната над устието на Бяла река. Пътят за Дерето, обаче, продължава напред, следва изкачване и дълго каране покрай земеделските земи, преди ново спускане, този път вече към самото Кара дере. Този последен участък, когато е кално, също е проблемен (плюс че всяка година пътят е в различно състояние).

Като че ли по-лесен вариант за стигане до Кара Дере, с по-малко стръмни участъци, е черният път, който се отделя от главното шосе между Бяла и Варна на 1 км южно от село Горица. Пада се първият разклон вляво след като подминете табелата (в посока към бяла). Този път излиза северно от коритото на Бяла ряка, откъдето останалата част съвпада с описаната по-горе.

Всеки, който е ходил на Кара дере, има своята история за това място.

Още интервюта и записи от Кара дере можете да видите в Youtube канала на Gowhere.bg

Третият възможен вариант за стигане до Кара дере започва от село Горица. В североизточния край на селото се тръгва по черен път, който първоначално плавно, а после вече по-стръмно, се спуска към устието на Кара дере.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.