Нос Емине

Нос Емине е крайната, най-източна точка на Стара планина. Намира на 78 км южно от Варна и 69 км северно от Бургас. След последния старопланински връх Св. Илия, планината се спуска плавно към морето, където завършва със стръмни, на места почти отвесни брегове. Като изключим малкото село Емона и двете позападнали военни поделения, целият район е запазен от човешко въздействие. През май всичко е залено и покрито с цъфнали цветя и билки, почти няма хора. По-късно през лятото, за периода на активния туристически сезон, мястото се оживява с групи туристи, но като цяло си остава приятно и спокойно място за почивка. По пътека, която се отделя от асфалтовото шосе на 100 метра северно от входа на военното поделение (първото преди селото), за около 30 минути се стига до южния край на плажа на Иракли.

На нос Емине завършва международният пешеходен маршрут Е-3, известен в българската си част под името Ком-Емине. Маршрутът преминава по цялата дължина на Стара планина и едно чудесно изживяване, което горещо препоръчвам на всеки, разполагащ с 20-25 свободни дни през летния сезон.

За да стигнете до нос Емине с кола, трябва да се отклоните от пътя Варна-Бургас в посока Иракли (разклонът се намира между село Баня и Обзор и е означен с табела). След километър и половина има друг разклон, където трябва да завиете вдясно. Оттук до село Емона, където можете да оставите колата си и да продължите пеша към нос Емине, пътят е в доста лошо състояние. На няколко места има само останки от асфалт и ако сте с по-ниска кола, възможно е да имате проблеми.

От входа на военното поделение преди село Емона започва черен път, който води нос Емине. Сами преценете дали искате да си разбивате колата или предпочитате да се разходите около 1.5 км до носа.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.