Плаж Емона

Плаж Емона е може би един от труднодостъпните плажове в България, до който, за щастие, няма асфалтов път.

Плажът се намира на около 5 км от с. Емона, на около 2,5 км от курорт Елените и на около 4,7 км от нос Емине. От плажа има обширен изглед към нос Емине на изток и целия Бургаски залив на запад и юг и е от малкото плажове в България, от които може да се наблюдава залез. Пясъкът е фин, но се срещат и малки камъчета. В непосредствена близост има малка поляна. Районът е доста сух, за това ако планувате да останете по-дълго, запасете се с вода за пиене. Най-близките магазини се намират в Обзор, с. Баня и курортите св. Влас и Елените, а през активния сезон работещ магазин има и на Иракли.

Пеш до плаж Емона може да се стигне от с. Емона за около 1,5-2 часа лежерен ход. Местността е красива и ще можете да се насладите на множество гледки. Пътят плавно достига ръба на скалите на около 100 метра над самия плаж, след коeто продължава надясно и заобикаля около 700 метра. Можете да скъсите тази дистанция, като минете по тясната и стръмна пътека вляво с дължина не повече от 150-200 метра. Минава се през малка гора и се излиза на плажа. Маркировка от селото до плажа няма. Според google maps не можете да стигнете до самия плаж, тъй като пътят свършва в нищото. Не се обърквайте, данните не са точни.

Другият вариант е да тръгнете от северните граници на Бетоненото царство, така де, на Слънчев бряг и курорт Елените. Шокът от рязката промяна в началото е доста осезаем, но с малко късмет човек може бързо да забрави за достиженията на масовия туризъм и да се наслади на все още запазената природа на този най-източен край на Стара планина.

Александър Райчев

Алекс се присъедини към хората, работещи по Gowhere, след една съвместна разходка в Рила. Участва със снимки и информация за различни места из планините и не само. Публикува активно свои фотографии в Instagram.