Плаж Липите

Плаж Липите е закътан в малък залив на юг от Синеморец. Част е от защитена местност Силистар, която е разположена в границите на Природен парк Странджа. Заобиколен е от скали и гори – някога гората е била липова, сега още има няколко липи.

До плажа е много трудно да се стигне с автомобил и хората ходят там пеша, затова е останал един от малкото спокойни черноморски заливи. В началото на лятото може да ви се случи дори да сте сами на целия бряг.

Най-лесният начин да стигнете до плажа е от село Синеморец, през плаж Бутамята. В южния му край ще видите пътечка по скалата, до която се стига, пресичайки устието на река Бутамята. Макар и малка, реката понякога е пълноводна и трябва да нагазите до коляно☺. Продължавате по пътеката, която преминава през няколко поляни с красиви гледки към скалите над морския бряг, и след 15-20 минути сте на Липите.

На плажа (засега) няма никакви постройки, включително няма и барчета, а тишината се нарушава само от вълните и от някоя весела компания. Няма и спасители, и макар че последните 3 години над плажа бди спасител-доброволец на име Светослав, който винаги е готов да помогне и е там по своя инициатива, влизайте в морето с повишено внимание.

Ако ви се разхожда в района, може да продължите на юг и пеш да стигнете чак до плаж Силистар и Резово

На плажа няма сметоизвозване, затова не оставяйте отпадъци в кошчето в началото на плажа, а ги изхвърлете в селото.

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)