Варвара

Село Варвара се намира в община Царево, в най-южната част на Черноморието, на 20 км от границата с Турция, в територията на Природен парк Странджа. Според легендите гърците, населявали района на Ахтопоол, наричали тракийските племена от съседното село варвари, защото често били нападани от тях. Така дошло името на селото, а до началото на Балканската война населението на Варвара било предимно гръцко, след това то е било изселено, а в района се заселили хора от Източна Тракия.

Местното население в момента е около 300 души, а селото е успяло да запази облика си и да няма презастрояване, въпреки че се появяват и нови хотели.  Туристите предимно спят в къщи за гости, като повечето са дългогодишни посетители и се познават с местните. Варвара привлича много хора на изкуството – музиканти, актьори, художници. Също е и сборен пункт за посрещане на първия юлски изгрев.

Пясъчната ивица на селото е много малка и скрита в залив, до нея се стига през няколко големи поляни, а най-красиво е през май и юни, когато са още изключително зелени и контрастиращи на морското синьо. Останалата част от брега е скалиста с много разнообразни форми и е подходяща за гмуркане.

Ако сте във Варвара през пролетта или есента, ви препоръчваме да се разходите или да покарате колело в Странджа – може да се насочите към селата Бродилово и Кости, които са най-близо, и към пътеките по поречието на река Велека.

В първата седмица на септември е съборът на селото, в който има нестинарски танци и народни борби.

До село Варвара има преминаващи автобуси от Бургас към Ахтопол и Синеморец, както и редовни маршрутки от Царево и от Ахтопол.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.