Горелска махала

Едно от нещата, които правят района на Горелска махала интересен за посещение, са красивите панорамни гледки към върховете на Северен Пирин, както и към най-южните части на Рила. Недалеч преминава международният пешеходен маршрут Е-8, който в България започва от Боровец, пресича част от Рила и целите Родопи. Районът е подходящ за велопреходи - има множество черни пътища, които свързват пръснатите из околните хълмове махали, гледките често са впечатляващи, а теренът, макар да има изкачвания и спускания, не е особено стръмен. В допълнение през този край на Родопите преминава пътя на теснолинейката, свързваща гара Септември с Разлог, Банско и Добринище. Това позволява да се качите високо в планината с влак (гара Аврамово е най-високата гара на Балканския полуостров - 1267 м н.в.) и да планирате маршрути с различна начална и крайна точка, без да се налага да се връщате обратно до колата или да зависите от трети човек.

Наблизо можете да посетите още село Орцево, от което също се откриват красиви гледки към Пирин.

Горелска махала се намира в Родопите, в района западно от пътя, свързващ градовете Велинград и Доспат. До нея с колело по черни пътища може да се стигне от ЖП гара Аврамово за около 3-4 часа. Разстоянието е 30 км, има изкачвания и спускания, но почти липсват стръмни участъци.

Вертикален профил на маршрута гара Аврамово - Горелска махалаСледва се червената маркировка на маршрут Е-8, която е наскоро подновена и няма проблем да бъде следвана лесно. Можете да свалите .gpx файл с трак на маршрута от Аврамово до Горелска махала, за да бъдете сигурни, че сте на прав път докато карате.

Avramovo-Gorelska-mahala.gpx

От поляните над махалата има възможност да се продължи в югоизточна посока към язовир Доспат. След село Медени поляни пътят е асфалтов, има приятно спускане в посока Побит камък, а останалата част до язовира е предимно каране по равно. 3 км преди Сърница има опция да се отбие вдясно (вижте отбивката тук) и да се продължи по по-дивия, но доста разбит път, минаващ по западния бряг на язовира.

Друг вариант от Горелска махала е да тръгнете на север. За целта ще трябва да се върнете от поляните обратно няколкостотин метра през гората, докато стигнете до първия разклон. Пътят, по който сте дошли от Аврамово остава вляво, а този вдясно не след дълго ще ви изведе до коритото на Аландере, откъдето трябва да продължете надясно. След 10 км ще стигнете до асфалтеното шосе. Оттук започва дълго спускане към Велинград. Излиза се направо на ЖП гарата в южния край на града. Разписанието на влаковете проверете тук.

Трета възможност е да продължите по маршрута на Е-8. В този случай ви предстои още немалко каране (32 км) и продължителни изкачвания, но се минава през някои наистина красиви места, а накрая можете да завършите деня в горски център "Чатъма" на брега на красивия язовир Голям Беглик. В "Чатъма" можете да спите в някоя от реновираните постройки или да опънете палатка на поляните в непосредствена близост. На разположение са течаща вода, компостни тоалетни, слънчева баня, електричество, има и условия за приготвяне на храна (телефон за връзка - 0886 689 984, Станислав Николов).

С кола до Горелска махала се стига като се отбиете от главното шосе между Велинград-Доспат в посока селата Побит камък и Медени поляни (разклонът е на 13 км северозападно от Сърница). Районът, през който ще минете, е живописен. Пътят върви през красиви поляни по долината на Доспатска река, като около Побит камък е доста разбит, но после се оправя и ок за каране. Щом стигнете до Медени поляни, дръжте посока вдясно, докато не излезете до сградите на бившето селско стопанство. 300 метра след него отново завийте вдясно, нагоре през гората, като тази последна част преди Горелска махала не е асфалтирана, но е горе-долу проходима с лек автомобил.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.