Махала Шарен нос

Махала Шарен нос е разположена на около час и половина пеш от село Планинско, в Родопите, на билото на рид издигащ се над извивка на река Боровица. Пътеката откъм Планинско е трудна за следване има вероятност да се обърка човек, дори когато е с GPS в ръка. Мястото е диво и рядко посещавано, а на терен пътеките не отговарят съвсем точно на изчертаните на картата. Друга важна подробност - пътят откъм Белица за Планиско е трудно проходим за лек автомобил, за разлика от идващия откъм Баните и Давидково, който е добре асфалтиран и в последната си част нов.

Маршрутът, по който аз стигнах до Шарен нос, е следният - от село Планинско се продължава по пътя за Белица около 500 метра, до първия разклон вдясно. Тръгвате по черния път, като следвате билото в северозападна посока, така че началото на река Рибен дол и Планинско да ви останат вдясно. Преминава се през няколко поляни и открити места, като не завивате по страничните пътища, докато последователно не заобиколите от север три върха - Ирикуту, Тиклата и Качва чука. След третия връх пътеката извива вляво в посока север, следвайки високите части на рида между река Боровица от запад и Чатър дере от изток. Не след дълго се стига до Шарен нос.

Друг маршрут, който се вижда на картата, но по който, обаче, не съм минавал, тръгва от Три могили и през Гуньолар махала, пресича река Боровица и се изкачва откъм север към Шарен нос. Дали пътеката е проходима и преминаването на реката - лесно, нямам представа.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.