Село Бръшлян

Село Бръшлян носи името на едноименното вечнозеленото растение. Някога хълмовете около селото са били обрасли с буки, дъбове и лески, обвити в бръшлян, откъдето навярно идва и името на селището.

Най-старите находки, свидетелстващи за човешки поселения в района, са от раннобронзовата епоха (III хилядолетие пр. н.е.) и са открити в Братановата пещера. В местността Хамбарчето има долмен датиращ вероятно от периода XII-VI в. п.н.е., а могили - в местността Тумбата, Бърдо, Хамбарчето и др. В селото е открит и каменен надпис на гръцки език посветен на бог Зевс-Дионис, датиран от II-III в. от н.е.. Той е изписан върху лицевата страна на жертвеник, използван в по-нови времена за олтарна маса в селската черква "Св. Димитър".

В традициите и обичаите на местното население има множество черти, които дават основание да се приеме, че в духовната му култура някои елементи са се запазили още от Древността. Според професор А. Фол кукерският обичай в село Бръшлян е "живо присъствие на Дионисиево представление".

В края на 14 век, когато селището става част от Османската империя, името му е сменено на Сармаишък (Сармашик), а старото название е върнато чак през 1934 година. През 1982, поради големия брой запазени стари къщи с характерна за странджанския регион архитектура, село Бръшлян е обявено за архитектурно-исторически резерват.

Село Бръшлян се намира в Странджа, в близост до главния път от Бургас за Малко Търново, южно от село Звездец. От главния път до селото има около километър и може да се вземе лесно пеш, ако пътувате на стоп или с маршрутката за Малко Търново, която тръгва от автогара Запад в Бургас. Тя се намира до ЖП гара Владимир Павлов. За актуално разписание проверете http://burgasbus.info/burgasbus/?page_id=69 или по-добре се обадете на телефон 0885 754 038.

Използвана литература:
Райчевски, Сл., Ванова, Л., Георгиева, И., Малко Търново - Странджа : енциклопедичен справочник, 2009, 440 с.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.