Село Долен

Село Долен е едновременно тихо планинско селище и култерно-исторически резерват, съхраняващ над 70 къщи паметници на културата. Разположено е върху югозападната част на Дъбрашкия дял на Западните Родопи в община Сатовча, на 26 километра от гр. Гоце Делчев. За историята на селото се е писало много, открити са останки от тракийски некрополи, а в близост има римски мост над река Бистрица. Има различни легенди за произхода и развитието му – че е населявано от богомили, че е наследник на многобройно селище, внезапно изчезнало. Под името Доляне се споменава в османски регистри от края на XV век.

Селото е известно с майсторите на каменната зидария, което си личи от тиклите (каменни плочи) на всяка къща по тесните и стръмни улички. Интересно е да се видят и дърворезбите по таваните им. Освен възрожденските къщи, другата известна сграда е църквата „Свети Никола” , изрисувана от зографи, дошли от цялата страна през 1834 г. Днес в Долен съжителстват спокойно християни и мюсюлмани, има и църква и джамия.

Цялостна гледка към красивите улички с къщи има на отсрещния баир, до който можете да стигнете лесно по пътека, тръгваща от църквата.

В последните години в село Долен се провеждат множество интересни събития, в голямата си част резултат от усилията на Веселин Митев от Исихия и на Мария Койчева. Изградената в края на селото сцена, амфитеатър и къщите към тях са осъществаената мечта на Веско, над която двамата с Мария и техни приятели са работили през последните 10 години. Първото голямо събитие е фестивалът Transfiguration през 2015 година, а през следващата се състои и първото издание Zenith Fusion Festival.

До селото се стига по шосето Гоце Делчев-Доспат, от което има отклонение, означено с табела. Влизайки в Долен, най-напред ще минете през новата част на селото, след което, следвайки главния път, ще се спуснете и до старата част. Ако сте с кола, най-добре я оставете на малкия площад веднага след като подминете първите стари къщи. Нататък улиците са стръмни, тесни, застлани с каменни плочи и с остри завои.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.