Село Гоздевица

Село Гоздевица се намира на 37 км южно от Смолян, в отдалечена част на Родопите, до държавната граница с Гърция, в район, който дълги години, по време на тоталитаризма и Желязната завеса, е бил достъпен за външни лица само с разрешение от властите. Днес, разбира се, тези времена са само част от миналото всеки е свободен да посети селото. През 2015 година то имаше само един постоянен обитател, от който научих, че всички останали идват само за летните месеци, а зимата отиват при роднини в околните села или Смолян.

За да се стигне с кола до село Гоздевица се минава през селата Кошница, Смилян, Могилица и Арда. В центъра на Арда има табела, оказваща посоката към село Гудевица. Тя се намира до мост над река Арда, който трябва да пресечете и да продължите направо покрай последните къщи. Скоро пътят става разбит, но проходим. Не след дълго (1.5 км) ще стигнете до село Гудевица, завийте вляво на първия разклон. Няколкостотин метра след това свършва асфалта и освен ако не сте с високопроходима кола, ще трябва да продължите за кратко пеш. Разходката между Гудевица и Гоздевица е доста приятна и не отнема повече от 15-тина минути, така че, при желание, можете да оставите колата си в Гудевица и да походите.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.