Село Мугла

Родопското село Мугла се намира само на 24 км от гр. Смолян, но заради надморската си височина от 1354 м и заобикалящите го отвсякъде гори, имаш усещане за пълна отдалеченост от цивилизацията.

Според данните в селото живеят 217 души, като през зимата остават около 100, бяхме там през август и имаше много живот - всички местни бяха мили и приветливи, те са известни с гостоприемството си - много туристи в пътеписите си разказват как местен ги е приел в къщата си.

Жителите са помаци - българи, изповядващи ислям. Уникално е, че едното минаре на джамията е изцяло дървено, което съчетава арабски и османски традиции. С тях се преплитат обичаи, останали още от траките. Местността „Михрапа“ например е свещено място за мюсюлманите, пълно с легенди и митовете за Орфей. На 2 август там се прави курбан, част от традиционния празник на селото „Среде лято”, с което отбелязват средата на лятото и изпращат слънцето към зимата. Смята се, че празникът произлиза още от траките, а Мугла е единственото родопско село, отдаващо почит към слънцето.

Къщите са построени покрай река Мугленска (Тенесдере), а в центъра има голям карстов извор. Могат да се разгледат водопадите по екопътеката в местност Казанджи дере или Казаните, която е резерват от 1968 г., опазващ вековните смесени гори от бук, ела, смърч, черен бор и други. Землището на селото попада в Европейската мрежа от защитени зони „Натура 2000”.

Единственият начин да стигнете до селото с кола е по пътя от Смолян, през зимата често е непроходим. Има и маршрутка от автогарата в Смолян, но не е всеки ден и трябва предварително да се провери разписанието (телефон за справки - 0301/6 31 04).

Много туристи посещават Мугла, ходейки по маршрут Е8 - селото се намира между хижа "Чаирски езера" и хижа "Ледницата" и е добро място за нощувка и престой, ако искаш освен да следиш червената маркировка, да се запознаеш и с родопчани.

Влизайки в селото, често може да си посрещнат от някоя песен на AC/DC или Deep Purple, защото на площада има рок бар и през лятото колоните и масите са навън. Държи го симпатично семейство, има студена бира, салати и пържени картофи. Същото семейство са взели и туристическата спалня, която е ремонтирана и в нея могат да спят до 16 човека в 2 стаи, има баня и тоалетна. А сутрин усмихнатата собственичка ще ти направи незабравимо вкусни пържени филии с домашно сладко. В селото има и няколко къщи за гости на местни хора.

С няколко минути ходене по стръмна пътечка, започваща точно срещу бара, се стига до панорамна гледка на цялата местност. Името на селото най-вероятно идва от мъгла, но когато я няма, гледките са безкрайни. Районът на село Мугла е известен сред спелеолозите с пещерите си: Дангалешка пропаст, дълга 1142м, Камбанките- 456м. и др. Местните казват, че идват много велосипедисти, често от други държави, и има защо - наоколо маршрутите са много подходящи за планинско колоездене.

Маршрути около село Мугла:

От селото до хижа "Чаирски езера" е около 2 ч., има маркировка, на Е8, почти през цялото време е широк коларски път, но има и горски пътеки, разходката е с разнообразни пейзажи. Както на повечето места в Родопите има голям шанс да срещнете стадо овце с кучета, така че имайте едно на ум.

До хижа "Ледницата" се тръгва по пътеката от центъра, която минава стръмно между къщите, после продължава през гора нагоре, има маркировка и се излиза на открито било, където дълго време се ходи по черен път. Много е важно да не пропуснете маркировката за пътеката към хижата, когато пътят отива рязко вдясно, след което следва дълго слизане и ходене в гора. Накрая пак се излиза на път и скоро сте на хижата. Общо е около 3ч, по пътя няма много вода.

Освен красивата природа и усмихнатите жители, в близост можеш да се запознаеш и с интересни места: например село Чамла, което вече няма жители, но е записано като най-високото село на България. Разбира се, жителите на село Орцево може да поспорят доста :)

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)