Село Орцево

Село Орцево е едно от най-високо разположените населени места в България.

Намира се в Западните Родопи, на надморска височина от около 1500 метра, а къщите на някои от пръснатите из района махали са разположени дори и на над 1600 метра. Централната част на селото е построена на южния склон на връх Кавунова могила (1710 м н.в.), откъдето се открива красива гледка Пирин. Тук е смесеният магазин на Муса Гюлит, а същото и къщата, в която можете да пренощувате.

С кола до Орцево се стига по асфалтовия път отделящ се от шосето Юндола-Разлог при село Краище. Разстоянието от разклона при Краище е около 20 км, пресичат се селата Лютово и Бабяк.

Ако обичате разходките и желанието ви да посетите Орцево е породено от любовта ви към хубавите гледки и природата, много по-интересен вариант за пътуване е да вземете теснолинейката до гара Аврамово (най-високата ЖП гара на Балканите) и оттам да тръгнете пеш или с колело по черния път, тръгващ от едноименното село към връх Велийца.

Маршрутът е много приятен, маркиран е и при ясен ден, докато напредвате към Велийца, ще можете да се насладите на гледки към източните склонове на Рила.

Цялото разстояние е около 15 км и би трябвало без проблем да го вземете за 3-4 часа. Трудната част от прехода (най-вече ако сте с колело) започва при последната част от изкачването на върха, където пътят за кратко става по-стръмен и ако не сте във форма, може да се наложи да бутате колелата.

След края на изкачването, обаче, започва приятно и продължително спускане. Много бързо (стига да не объркате пътя - от върха се тръгва вдясно по по-широкия черен път и след това, в подножието, при чешмата с беседката, се свива отново надясно) ще стигнете до площада пред магазина на Муса. С това преходът приключва и можете да изпиете по студена бира или каквото ви е по вкуса, за да наградите положените усилия :)

На прибиране, особено ако сте с колело, има много варианти да не минавате по същия път:

Ако сте дошли до Орцево с кола и имате няколко часа да се разходите, вариант за кратка разходка из района е да се качите до връх Кавунова могила. Потърсете място с видимост и се насладете на хубавата гледка към Пирин. Изкачването е лесно, тръгва се от смесения магазин по черния път, който тръгва нагоре. Не след дълго ще видите къщи вдясно, оглеждайте се за дървена стрелка, която указва посоката към върха.

По-дълга (около 2 часа и малко в едната посока) ще бъде разходката ви, ако тръгнете към Златарица. Оттам също има много красива гледка към Пирин, а в селото ще откриете магазин, в който можете да си купите по нещо за пиене или нещо дребно за ядене, преди да поемете по пътя наобратно.

За да пренощувате в село Орцево, ако го няма Муса да ви упъти, от смесения магазин тръгнете нагоре. Вдясно от вас ще видите голяма къща, в чийто двор има неголям дървообработващ цех.

Къщата ще познаете още и по-големите, гледащи на юг, прозорци на горния етаж. Именно заради тях в статията за къщата за гости в Орцево съм написал, че от всички обекти за настаняване, в които съм оставал по време на пътуванията ми из България, това е мястото с най-хубавата гледка. От просторното общо помещение, докато похапвате домашни мекици за закуска, през тези прозорци ще виждате като на длан почти всички върхове в северната част на Пирин.

GPS тракове на веломаршрути около Орцево:

Гара Аврамово - село Орцево.kml.zip

Село Орцево - гара Белица.kml.zip

Село Орцево - гара Генерал Ковачев.kml.zip

Село Орцево - гара Смолево.kml.zip

Село Орцево - Алан дере - Велинград.kml.zip

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.