Село Парил

Освен село с красиви стари къщи, Парил е изходен пункт за излети в Славянка. Намира в Югозападна България, на 29 км южно от Гоце Делчев. На около час път пеш от селото се намира хижа “Славянка”, една от двете хижи в подножието на Славянка. От нея може да се достигне до Гоцев връх (Али ботуш) 2212 м. н.в., откъдето се открива красива панорамна гледка към останала част от планината, Южен Пирин и множеството планини на гръцка територия. Този подход към върха е подходящ при летни условия, тъй като пътеката пресича стръмен, лавиноопасен улей под Царев връх. През зимата изкачването към Алиботуш става по пътеката откъм страната на село Голешово.

Ако пътувате с кола, на около 6 км южно от Гоце Делчев по пътя за КПП Илинден влезте в село Копривлен. Няколко преки след центъра на селото има табела, която оказва пътя за Гайтаниново, Лъки и Парил.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.