Село Тешово

Село Тешово се намира в подножието на източните склонове на Южен Пирин, на 25 км югозападно от Гоце Делчев.  Ако пътувате с кола от Гоце Делчев, след село Ново Лески трябва да напуснете главния път, водещ към границата с Гърция при КПП "Илинден", да влезете в Копривлен и да поемете по пътя за Нова Ловча и Парил. След около 10 км вдясно е разклонът за селата Лъки и Тешово. Последният участък от пътя преди село Тешово е сравнително тесен и стръмен.    

Църквата "Св. Димитър" в село Тешово е построена през 40-те години на 19 век. Впечатляваща е камбанарията на църквата - пететажна кула, на която освен камбани има монтиран и часовников механизъм, изработен през 1891 г. от братя Димкови. Църквата "Св. Димитър" е обявена за паметник на културата с национално значение през 1978 г.

В село Тешово могат да се разгледат и останките от средновековна кула. Тя се намира недалеч от центъра на селото и представлява постройка от ломени камъни, споени с хоросан, запазена на височина до 13 м. През 1970 г. камъни от кулата са използвани при строежа на сградата на фурната в село Тешово. Днес, тъй като са "автентични камъни", можем да очакваме Божидар Димитров да ги поиска за градежа на средновековна Плиска. 

Повече за историята на село Тешово можете да научите от книгата Тешово на Александър Пелтеков, излязла от печат през 2001 г.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.