Село Върбово

Върбово е красиво село, разположено в Западните Родопи, недалеч от Широка лъка. Тези от вас, които се интересуват от възрожденска религиозна архитектура, могат да разгледат построената през 1871 г. църква “Св. Георги”, чиито стенописи имат особена художествена стойност. Впечатляваща е и архитектурата на къщите в селото, както и цялостната атмосфера, запазила своята автентичност от евтини туристически решения и неразумни модернизации, за разлика от намиращото се в близост село Широка лъка.

Ако идвате с кола откъм Девин, за да отбиете към Върбово, трябва да направите доста остър, почти обратен завой, така че може би по-добрият вариант е да продължите до Широка лъка, чиито първи постройки започват почти веднага след разклона за Върбово, да обърнете на удобно място и след това да се върнете. След разклона пътят за Върбово се изкачва стръмно нагоре. Настилката не е особено добра и тези от вас, които пътуват с по-ниски коли, могат да имат известни проблеми. В допълнение, пътят е тесен и на места разминаването е трудно. Тъй като село Върбово е разположено на стръмните югозападни склонове на Чернатица, в самото село почти няма удобни места за паркиране.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.