Връх Половрак

Връх Половрак се намира в Лозенска планина, югоизточно от село Долни Лозен. Висок е 1182 м. При ясно време от горе се виждат Витоша, северните склонове на Рила със ски пистите на Боровец и Мусала, язовир Искър, Софийското поле, столицата София и Стара планина.

До връх Половрак може да се стигне по маркирани туристически пътеки от селата Долни Лозен, Герман и Долни Пасарел. И до трите населени места пътуват автобуси на градския транспорт - автобус 5 до Долни Лозен, 6 и 8 до Герман и автобус 3 до Долни Пасерел. Началната им спирка е автостанция “Гео Милев”.

Ако търсите идеи за няколкочасова разходка в близост до София, избере маршрута за изкачване на Половрак от село Долни Лозен. Преходът отнема около 1 час и 30 мин. Маркировката (бяло-червено-бяла и бяло-жълто-бяла маркировка) е добра и се почти през цялото време се следва без усилие. Върви се за кратко по широка пътека, през останалото време по широк черен път.

Тези от вас, които обичат да посещават манастири, ще прояват интерес към намиращия се до пътеката за върха лозенски манастир “Св. Спас”. Възникнал през Средновековието, но впоследствие е унищожен, този манастир е възстановен отново през 19 век. До манастира ще видите беседка, а на няколко минути нагоре по маршрута има поляна с гледка към София, където ще откриете втора беседка.

Маршрутът до връх Половрак  започва от паркинга пред входа на Школата на БЧК. Мястото се пада югоизточно от Долни Лозен, ако идвате с кола, карайки по главния път в селото ще видите указателните табели. Три пъти на ден автобус номер 5 също ходи до входа БЧК, през останалото време върти долу в селото. Разстоянието между двете обръщала не е голямо и се изминава пеш за 10-тина минути.

Пътеката за върха започва в края на асфалта, ще видите маркировката. Кратко изкачване през иглолистна гора ще ви изведе на черния път за Лозенски манастир, който също започва от паркинга пред БЧК, още в началото прави няколко дълги завия. Докато вървите по пътеката, ако обърнете внимание, вдясно ще видите няколко секвои. И така, за да не става описанието по-дълго за четене отколкото е времето, нужно да се качите до върха - следвайте маркировката. За 30-тина минути сте на манастира, още 5-10 и излизате на поляна с гледка към Витоша и беседка. Оттам има 2 вариант - по маркировката до билото и вдясно или още от поляната вдясно по черния път, който ще ви заведе западно от върха, при заслон "Половрак". От заслона до върха са 10-15 минути, качването е малко по-стръмно.

Вариант за връщане до Долни Лозен, който не повтаря същия маршрут - от заслон "Половрак" тръгнете по маркировката в посока село Герман (на запад) и гонете на първия разклон да свиете по черния път вдясно. По него слизате обратно на маркирания маршрут при чешмата на обратния завой.

Изкачването на връх Половрак от село Герман е по-дълго и за него ще е хубаво да отделите почти един цял ден. Ако сте с кола, имате избор дали да тръгнете от язовирната стената на Панчарево или от поляната над Германския манастир. Ако сте с автобус, от обръщалото на автобусите се продължава на юг по шосето и за няколко минути се стига до стената на Панчарево. В началото на асфалтовата алея по източния бряг, вляво и нагоре през гората тръгва маркираната с червена маркировка пътеката за връх Половрак. Тя се събира с маршрута от Германски манастир горе на билото.

Имайте предвид, че ненавсякъде маркировката е лесна за следване. В общи линии посоката е логична и с повече внимание трудно ще се изгубите, но ако имате проблеми с ориентирането, маршрутът го има нанесен в картата на www.kade.si, сверявайте локацията си с телефона.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.