Безбожко езеро

Безбожкото езеро е ледниково езеро, намиращо се на 2239 м н.в. в Безбожкия циркус, в Северен Пирин. Езерото е дълго приблизително 225 м и е широко 125 м. Оттича се в Безбожка река (десен приток на Места). На западния му бряг са руините на старата хижа "Безбог", разрушена от лавина през 1971 год. Построената след това хижа се намира на 50-тина метра северно от Безбожко езеро.

До Безбожко езеро се достига най-лесно със седалковия лифт от хижа "Гоце Делчев", от чиято горна станция то отстои на по-малко от 5 минути. Зимното работно време на лифта е от 08:30 до 16:15 часа (последно качване от х. "Гоце Делчев" в 15:45, от х. "Безбог" в 16:15). Лятното работно време е от 08:30 до 17:00 часа (последно качване от х. "Безбог" в 16:45). Когато лифтът не работи, изкачването по маркираната туристическа пътека, свързваща хижа "Гоце Делчев" с хижа "Безбог" (зелена маркировка) отнема около 2 ч. и 30 мин. Навлизането с коли и други моторни превозни средства на територията на НП "Пирин" не е разрешено, което е и отговора на често срещания въпрос - "а може ли да се стигне с кола до Безбог". За това паркирайте автомобила си на безплатния паркинг при долната станция на лифта и се разходете нагоре пеш. Горският пояс също е интересен и изкачването си струва. Ако не пътувате с кола, до хижа "Гоце Делчев" може да стигне от Добринище с такси или пеш, разстоянието е около 11 км.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.