Черни връх

Черни връх (2290 м н.в.) е най-високият във Витоша и на четвърто място сред първенците на българските планини - след върховете Мусала, Вихрен и Ботев.

От върха при ясно време се открива красива панорамна гледка във всички посоки. На север лежи Софийската котловина, уви - често покрита от сив смог. След нея са ридовете на Стара планина, като се виждат много от върховете между Ком и Вежен. На изток е Лозенска планина, а на северозапад - Люлинска планина и планините на Краището. Най-впечатляваща, обаче, е гледката на юг, към възвишенията на Рила. От връх Белмекен на изток до Отовишки връх на запад, в хубав ден и особено зимно време, човек може да се наслади на внушителната панорама на най-високата българска планина.

До Черни връх (2 290 м н.в.) има множество маршрути, тръгващи от всички страни на планината. Откъм София маркирани пътеки към върха тръгват от кварталите Симеоново, Драгалевци, Бояна и Княжево. От изток има маршрути от селата Бистрица, Железница, от юг от селата Ярлово и Кладница, а от запад тръгва пътека от Владая.

Ако искате да съкратите разходката, най-лесно е изкачването, ако се тръгне от горната станция на Драгалевския лифт. Следва се стълбовата маркировка, върви се по път и след това по добре отъпкана пътека. До върха се стига за около 1 ч. и 30 мин.

Друг вариант за лесно изкачване, но само през почивните и празничните дни, е да стигнете до хотел "Морени" с автобус 66, който тръгва от София от спирката до главния вход на софийския зоопарк. Щом слезете на хотел “Морени” трябва да продължите малко нагоре по пътя, докато стигнете горната станиция на Симеоновския лифт. Срещу нея, вдясно от хижа “Алеко” тръгва пътека, която не след дълго се слива с пътя от Драгалевския лифт.

През делнични дни до Алеко можете да се качите и с кола. Най-удобното място за паркиране е паркинга до станцията на лифта, когато има места.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.