Хижа Чумерна

Хижа “Чумерна” е разположена на северния склон на връх Чумерна, в Еленския балкан. Хижата е голяма, водоснабдена и електрифицирана триетажна сграда с локално парно. Разполага със 75 места в стаи с по 2, 3 и 4 легла. На разположение е туристическа кухня и столова, работеща по заявка.

Районът на хижа “Чумерна” дава възможност за предприемане на леки и приятни разходки. Хижата е построена на обширна поляна сред хубава стара букова гора. Наблизо, на 30-тина минути по черен път, е връх Чумерна, от който се откриват красиви гледки по протежението на Стара планина, към Дунавската равнина на север и към Тракия на юг.

Телефон за контакт с хижа “Чумерна” - 0896 693 176.

Хижа “Чумерна”, наред с хижа Юмрукчал, е една от първите хижи не само в Стара планина, но и в цяла България. Замисъл за нейното построяване е имало още в 1907 година, когато архитект Георги Козарев (главен окръжен архитект на град Търново и член на търновския клон "Трапезица" на Българското туристическо дружество) изработва архитектурния план на бъдещата хижа. Желанието на членовете на клон “Чумерна” е било хижата да се построи още в следващата 1908 г., но реално нейното откриване става едва през 1925 година. По онова време тя разполага с 2 спални, кухня и веранда с площ 78 кв. м, предлагала е подслон за около 30-40 души. През 1966 година е завършена новата, по-голяма сграда, построена на мястото на старата хижа.

Изчерпателна информация за пешеходните маршрути до хижа “Чумерна” не съм в състояние да предложа, защото съм стигал до нея само по маршрута на Ком-Емине и, заради умората в края дългия дневен преход, не обърнах достатъчно внимание на детайлите. Според посочената в някои пътеводители информация, изходният пункт за хижа “Чумерна” откъм север е село Мийковци (3 часа), а от юг - град Твърдица. Сигурен съм, че преходът от към север ще е интересен, районът изглежда да е красив и сравнително див. Също преди години с една приятелка от района на Елена обикаляхме с кола из тамошните села и вярвам, че те също имат какво да предложат, ако решите да пътувате към хижата от към този край на Балкана.

Интересна подробност е, че поне две от поставените на хижата информационни табели съдържат невярна информация. Над входа на хижата се белее табелка с надпис “хижа Чумерна - 1446 м н.в.”, но реално надморската височина е някъде около 1370 м. Другата “неточност” се крие в възпоменателната плоча от 2016 година, поставена по случай 50 годишнината на хижата. Както споменах по-горе, хижа “Чумерна” е открита много по-отдавна и през 2025 година ще бъде нейния вековен юбилей.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.