Хижа Ехо

Хижа “Ехо” (1645 м.н.в) е разположена на самото било на Стара планина и това я прави хижата с една от най-красивите гледки в Балкана.

Хижата се намира на територията на Национален парк „Централен Балкан„, между върховете Кавладан (1710 м н.в.) и Юмрука (1819 м н.в.), в съседство с един от 9-те резервата в парка - „Царичина”. При ясно време от района на хижа “Ехо” се вижда голяма част от билото в тази част на планината.

Хижа "Ехо" разполага с 50 легла, има голяма столова  и предлагат супа и хляб, понякога и друга храна, а в „барчето” може да си купите всякакви напитки. Има  много чаши и посуда на разположение на туристите. Електрифицирана е от слънчеви панели, има и вътрешна баня с топла вода.

За контакти: 0888 986 861, 0882 966 252.

През летните уикенди хижа “Ехо” често е пълна и е добре се обадете от рано, за да запазите места (въпреки че хора в планината не трябва да се връщат). Спането на палатки около хижата е много ограничено, тъй като тя се намира в строго защитена територия.

Преди няколко години доброволци от сдружение „За Ехо” изградиха компостна тоалетна, която да се ползва от туристите, за да няма отпадни води. Освен това няколко табели приканват всеки да прибира боклука си в раницата.

Изходни точки:

От юг: град Клисура или село Розино – и на двете места имат жп гари; и по двата маршрута се стига за около 4:30 ч.
От север: село Рибарица – 3:30 ч. или село Чифлика – 4 ч.
От изток: Беклемето, по билото, през хижа Козя стена – 5 ч. – през зимата затварят прохода.
От запад: по билния от хижа Вежен и връх Вежен – 5 ч.

През зимата достигането до хижата става само през връх Юмрука. При спускането към хижата може да се ползва опънатото покрай пътеката желязно въже, но е препоръчително да имате котки и пикели.

Хижата е част от международния маршрут Е-3, известен в българската си част като Ком-Емине.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)