Хижа Ехо

Хижа “Ехо” (1645 м.н.в) е разположена на самото било на Стара планина и това я прави хижата с една от най-красивите гледки в Балкана.

Хижата се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан", между върховете Кавладан (1710 м н.в.) и Юмрука (1819 м н.в.), в съседство с един от 9-те резервата в парка - „Царичина”. При ясно време от района на хижа “Ехо” се вижда голяма част от билото в тази част на планината. Част е от международния пешеходен маршрут Е-3, чиято българска част е добре известният маршрут Ком-Емине.

Хижа "Ехо" разполага с 50 легла, има голяма столова и предлагат супа и хляб, понякога и друга храна, а в „барчето” може да си купите всякакви напитки. Има много чаши и посуда на разположение на туристите. Електрифицирана е от слънчеви панели, има и вътрешна баня с топла вода.

За контакти: 0888 986 861, 0882 966 252.

През летните уикенди хижа “Ехо” често е пълна и е добре се обадете от рано, за да запазите места (въпреки че хора в планината не трябва да се връщат). Спането на палатки около хижата е много ограничено, тъй като тя се намира в строго защитена територия.

Преди няколко години доброволци от сдружение „За Ехо” изградиха компостна тоалетна, която да се ползва от туристите, за да няма отпадни води. Освен това няколко табели приканват всеки да прибира боклука си в раницата.

До хижа "Ехо" се достига от юг от град Клисура или село Розино, от север от село Рибарица или село Чифлик, от изток от Беклемето по билото през хижа "Козя стена", от запад от хижа "Вежен" или връх Вежен. През зимата достигането до хижата става само през връх Юмрука. При спускането може да се ползва опънатото покрай пътеката желязно въже, но е препоръчително да имате котки и пикели.

Изкачване до хижа "Ехо" откъм юг: град Клисура - хижа "Ехо" (около 4 ч. и 30 мин.)

От ЖП гарата на Клисура се хваща жълтата маркировка, която отива към центъра на града и следвайки главната улица, излиза от населеното място и продължава в посока към подбалканския път София-Бургас. Преминава се по виадукта над шосето и се следи за табела, оказваща завой по черен път вдясно. За да се избегнат инциденти, до разклона с черния път е добре да се върви отстрани по банкета или поне максимално вдясно. След като асфалтът остане зад гърба ви, черният път, по който се тръгва, набира височина с няколко серпентини и постепенно се изравнява с реката вдясно. Преминава в пътека, която пресича поток - десен приток на река Зли дол и поема стръмно нагоре по склона вдясно. Това стръмно изкачване е може би най-неприятната част от целия преход, особено в горещ ден, тъй като изкачването е по южен склон в смесена гора, която не пази много добра сянка. За радост изкачването не е твърде дълго и скоро се излиза на поляна с по-равен терен. Тук лежи границата на Национален парк "Централен Балкан". Отново се поема по черен път. С влизането в парка, пейзажът се променя. Наоколо ще видите запазени вековни букови дървета - една чудесна илюстрация за ролята и значението на защитените територии и нуждата от тяхното опазване!

Скоро отново се излиза на широка поляна с разпръснати из нея останки от някогашни овчарници. Маршрутът катери диагонално в североизточна посока към главното било, на което пътеката излиза при местността Ветровити преслап, в подножието на връх Юмрука. Тук жълтата маркировка се събира с червената билна маркировка на маршрута Ком-Емине. До хижа "Ехо" остава малко. Ако се чувствате свежи и времето е добро, вдясно и нагоре е изкачването връх Юмрука. Гледката ще възнагради напълно допълнителното усилие. Спускането от другата страна на върха е стръмно, но има опънато метално въже, което улеснява слизането към хижа. Ако ли не - червената маркировка подсича върха откъм запад и почти по хоризонтала стига до хижата.

Изкачване до хижа "Ехо" откъм север: хижа "Хайдушка песен" - връх Ушите - хижа "Ехо" (около 4 ч.)

От хижа "Хайдушка песен" се тръгва по жълтата маркировка за хижа "Ехо". Пресича се реката и се катери стръмно през гората. Горе на откритото се минава покрай постройките на няколко вили. Пътеката продължава след тях, вляво, нагоре по хребета. Разклонът е белязан с желон с табела, която може да се пропусне заради заобикалящите я храсти. Върви се през букова гора и след около 30 минути отново се излиза на поляна. Наклонът намалява и скоро вече се върви по открития източен склон връх Кашка. Маршрутът извива на югозапад и, следвайки билото от южната страна, се насочва на юг към намиращия се на централното старопланинско било връх Ушите. Излиза се на централното било, където има разклон. Поема се надясно по червената маркировка на Ком-Емине, оставащото до хижа "Ехо" разстояние се изминава за около час.

Изкачване до хижа "Ехо" откъм изток: Беклемето - хижа "Козя стена" - хижа "Ехо" (около 5 ч.)

Това е маршрутът за хижа "Ехо" с най-малко изкачване. Подходящ е най-вече за дните, когато времето е добро, поради това че за дълго следва билото на планината, върви се на открито и при силен дъжд или гръмотевични бури няма много варианти къде да се скрие човек. До началото на този маршрут, което се намира на превала на прохода Троян-Кърнаре, се пътува с автомобил. От западната страна на превала ще видите уширение, където може да се паркира. Тръгва се пеш по червената маркировка в западна посока. Пътеката следва билото, на места подсича издиганията на терена и има алтернативно минаване по самото било, откъдето гледките са по-красиви.

Малко след хижа "Козя стена" (намираща се приблизително на средата на прехода, добро място за почивка) пътеката се разделя на две. Надясно, нагоре към билото, е т.нар. "опасна" пътека. От нея се откриват красиви панорамни гледки, но става хлъзгава и опасна за преминаване, когато е мокро. Наляво се тръгва по по-безопасната пътека, която следва терена, върви горе-долу по хоризонтала над горския пояс южно от билото и се слива с горния вариант преди връх Маркова ливада. На места по нея също се пресичат свлачища, които следва да се преминават с повишено внимание. След като двата варианта се съберат, ходи се по билото, за кратко се преминава на северната страна на планината, и не след дълго се стига до връх Ушите. Тук към билната маркировка се присъединяват маркировките от хижа "Васильов" и хижа "Хайдушка песен". Продължава се по червената маркировка, за около час се стига до хижата.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)