Хижа Христо Смирненски

Хижа "Христо Смирненски" е построена на  1860 м н.в. в източната част на Рила. Достъпна е с автомобил - намира се на асфалтовия път между Юндола и язовир Белмекен.  Ако пътувате с кола от София, можете да минете по пътя от Сестримо през язовир Белмекен или от Белово през Юндола за хижа "Христо Смирненски". Разстоянието и в двата варианта е приблизително еднакво - около 120 км, но пътят през Сестримо е тесен, с много завои и немалко дупки.

Хижа "Христо Смирненски" представлява масивна, триетажна постройка с места за 60 човека, разпределени в няколко двойни и тройни стаи и 2 апартамента (със спалня и отделна стая с две легла). Във двойните и тройните стаи има баня с тоалетна и топла вода. Спалните помещения на последния етаж са с обща тоалетна. Условията са нормални като за българска хижа. Стаите и тоалетните към тях изглеждат чисти, парното работи и е топло. Ако се вгледате, може би ще видите тук и там следи от захабяване или минали проблеми с влагата, но нищо фрапантно. Препоръчвам ви да попитате за стаите с тераса на първи етаж, които по моя преценка са най-хубавите. В случай че нямате някакви специални претенции, вероятно бихте се чувствали комфортно и във всички останали стаи със собствена баня и тоалетна.

До хижата има построени и две бунгала, които също се отдават на туристи. Голямо бунгало разполага с 6 двойни стаи, а по-малкото събира максимум 6 човека и е оборудвано със спалня, кухня и баня.

Цените на нощувките към декември 2019 са следните:
- 20 лв на вечер за всички стаи със собствен санитарен възел и бунгалата с включена закуска;
- 30 лв на вечер с включена закуска за всички стаи със собствен санитарен възел и бунгалата с включени закуска, обяд и вечеря;
- 15 лв за стаи с общ санитарен възел с включена закуска.

Деца до 6 годишна възраст нощуват безплатно, а деца от 6 до 12 години ползват 50% намаление. Притежателите на членска карта на БТС заплащат 20% по-ниска цена.

Към хижа "Христо Смирненски" функционира ресторант със столова, в който освен традиционните ястия се предлагат още курбан, телешки, агнешки, овнешки пържоли, телешки кюфтета, ангнешка чорба, ориз с манатарки, боб с пастърма и др. Отпред пред сградата има пристройка с барбекю на разположение на туристите.

При наличие на достатъчно сняг през зимата до хижата се обработва малка ски писта с обща дължина 380 метра. Скиорите се качват нагоре с влек тип паничка срещу 15 лв на ден. За още 15 лв може да се наеме и ски оборудване. Предвид промяната в климата, липста на сняг и необичайните температури във високата планина, не мислете за ски преди да се обадите и да се уверите, че условия са подходящи.

Хижа "Христо Смирненски" разполага и със сауна (цена 20 лв за сам човек, по 5 лв при група от 4 човека и повече).

Телефони за контакти: 0877 055 585, 0879 055 002.

Така ги видях нещата малко преди празниците декември 2019. Ако вие имате други впечатления, защо не ми пишете, за да ги споделим и така представянето на тази хижа да стане по-пълно?

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.