Хижа Иван Вазов

Хижа "Иван Вазов" една от най-хубавите хижи във високата част на Рила. Построена е през 1940 година в местността Пазардере на 2300 м н.в. между върховете Отовишки и Калините.

През годините е била многократно преустройвана, понастоящем представлява двуетажна постройка с две общи помещения (столови) и спални помещения събиращи общо 73 души. Отвън има 6 малки и 3 големи бунгала, в които също се настаняват туристи. Хижата е водоснабдена, с вътрешни тоалетни на приземния етаж (пазете си главата, в коридора има остър ръб!).

За контакти - Венцислав Златарев, 0887 727 772.

Най-често ползваният и най-кратък зимен вариант за стигане до хижа "Иван Вазов" започва от хижа "Пионерска" и минава покрай х. "Рилски езера" - Харамията - Зелени рид и Раздела.

При хубаво време и добри снежни условия този преход не е труден, всъщност е много приятен, стига да сте добре екипирани и подготвени за зимен преход в планината. В зависимост от разбиранията ви, физическата ви подготовка и това дали искате с вашите пари да подкрепите строителството на лифтове в националните паркове, може да прескочите ползването на лифта и да се качите пеш до х. "Рилски езера". От хижата се тръгва по стълбовата маркировка, която слиза в долината на река Джерман. Идва ред на кратко, но стръмно изкачване, което извежда до хижа "Седемте езера". Рибното езеро се заобикаля от западната му страна и се поема нагоре по улея вляво от Харамията.

Този участък е стръмен и ако сте със ски с колани (и то не са съвсем читави) е възможно ските ви да приплъзват наобратно и да се поизморите приятно, преди да излезете на премката североизточно от Харамията.

Следва приятно спускане и ново изкачване, с което излизате на билото на Зелени рид. Поема се вдясно и не след дълго започва най-трудната част от прехода - преминаването на тесният участък преди Раздела. При лоша видимост и вятър има реална опасност да се отклоните встрани и да се хлъзнете по стръмния склон към Урдини езера. Още по-неприятно ще е да свиете в другата посока, където склонът е почти отвесен и последствията. От Раздела следва бързо и приятно спускане към хижата за тези от вас, които са със ски.

Ако търсите идеи за разходки в района на хижата, преходът до Отовишки връх е един нелош вариант. Ако нямате достатъчно собствен опит, за да прецените дали условията за качване до върха са ок, говорете с хижарите. Горе внимавайте с козирките и най-добре стоите встрани от ръба.

Обширната гледка от Отовишки връх към Пазардере носи наслада за очите, особено малко преди залез, когато светлината често е много красива.

Удобни изходни пунктнове за летни преходи до хижа "Иван Вазвов" са хижа "Пионерска", Зелени преслап, Рилски манастир и ЦПШ “Мальовица.

Най-лесният вариант започва от долната станция на седалковия лифт за хижа "Рилски езера" и до хижа "Рилски езера" съвпада с описания горе зимен вариант. От хижата през лятото вариантите за преход към х. "Иван Вазов" са няколко:

- да продължите по червената маркировка и покрай езерата Бъбрека и Окото да излезете към Раздела. Има възможност от Окото да продължите по склона западно от езерото и да минете през Отовишки връх;

- да тръгнете по пътеката за старата хижа и покрай Рибното, Трилистника и Бъбрека да излезете на първата пътека преди изкачването към Окото;
- от страта хижа ("Седемте езера"), по пътеката покрай Харамията, към Зелени рид и по него до Раздела.

Ако тръгвате от Зелени преслап отново имате избор - по пътеката през хижа "Скакавица", която на билото се съединява с тази от "Рилски езера" или да минете през връх Кабул и Отовишки. Вторият маршрут започва от поляната пред хотела, изкачва се през гората в западна посока, след което вече на откритото постепенно извива в южна посока и започва да изкачва полегатия северен склон на Кабул (2531 м н.в.). Следва почти равен участък, докато пътеката не се слее с пътеката идващата откъм езерото Окото. Стръмно изкачване извежда на Отовишки връх. Последната част е по рида в югозападна посока и спускане към хижа "Иван Вазов".

Рилски манастир е най-ниско разположената изходна точка и съответно се преодолява по-голяма денивелация - около 1200 м. Началото на пътеката е при платения паркинг от западната страна на манастира. Маркирана е с червена маркировка и се изминава за около 5 часа, по-голямата част от които изкачване.

Маршрутът от ЦПШ "Мальовица" е най-продължителният от изброените. До Раздела е маркиран с червена маркировка, а след това до хижата със зелена.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.