Хижа Кикиш

Хижа “Кикиш” се намира в красива смесена гора във Витоша, под връх Камен дел, на 1430 метра н.в..

Дълго време сградата стои запустяла, докато през 2016 година Васил Лазаров я взима под наем от БТС и се захваща здраво и с много ентусиазъм да я стегне и да й даде нов живот. И с помощ в началото от приятели, а после и от много дотогава непознати хора - доброволци, това се случва. Днес хижа "Кикиш" отново е много уютно място с топла печка, големи чаши чай и красиво изрисувана столова.

Телефонът за контакт с хижаря Васил е 0885 928 475. Можете да пишете и email на vasouman [at] yahoo.com.

Кухнята и спалното помещение работят всяка събота и неделя, а през останалото време столовата е отворена. В таванското помещение над столовата има 8 места за спане на матраци. Благодарение на труда на Васил и доброволци в хижата има ток, а водата се налива от изворче точно до сградата. Тоалетната е външна.

Цената на нощувка в хижа "Кикиш" е 10 лв. ако сте със собствен спален чувал или туристически чаршаф  и 15 лв. ако ползвате чаршафи на хижата. Важно е да предупредите предварително, ако не си носите.

Уикендите винаги има няколко вида супи, салата, кюфтета, а дори и глезотийки като палачинки, горещ шоколад и греяно вино. От другата страна на шубера много често ще видите отново доброволци, които помагат на Васко. Като цяло около хижата се е заформила приятна групичка помощници дали за носене на греди или за сипване на супи - зависи от момента. Ако имате интерес да се включите като доброволец, можете да го направите чрез групата във фейсбук на хижа "Кикиш".

Най-хубавото на хижа "Кикиш" е, че няма асфалтов път до нея. Можеш да отидеш следобеда и да си единственият посетител. Разбира се, по обяд уикенда има доста хора, но сравнение с други хижи на Витоша винаги е по-спокойно. Също така няма да видите никаква пластмаса за еднократна употреба, а вместо това има артистични чаши, дарени от различни творци.

Друго голямо предимство е, че на няколко минути е връх Кикиш, откъде се открива изключително красива панорамна гледка към София и Стара планина. А ако спите там, имате възможност да наблюдавате от върха красив изгрев.

Как да стигнете?

От Златните мостове (докъдето може да стигнете с автобус 63) е на 1 час 30 мин през хижа "Момина скала", а от хижа "Камен дел" е на 20 мин. Има 2 пътеки, тръгващи от паркинга над Драгалевски манастир, където има и спирка на автобус 66 - едната е по-стръмна, но по-кратка, другата - с повече серпентини и двете нагоре отнемат около час. От квартал Драгалевци (спирка на автобус 64) разстоянието се взима за около 2ч, а от кв. Бояна през х. "Камен дел" - за около 2ч и 30 мин.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.