Хижа Конгур

Хижа "Конгур" ("Конгуро") се намира на 1284 м н.в., на границата на резерват "Конгур", в източната част на планината Беласица.

И хижата и резерватът носят името на връх Конгур, вторият по височина връх в планината, който е разположен в района. Функционира от 2004 година, когато постройките на бивша застава са пригодени да посрещат туристи. Площадката с успоредките, гниещият под хижата военен камион и пилонът с българското знаме пред входа напомнят за предишната функция на това място, следи от която се откриват и в архитектурата на самата сграда.

В хижата има общо 38 места за настаняване в основната сграда, плюс още няколко места във втора, по-малка постройка.

В голямата сграда на втори етаж стаите за туристи са 4. От тях 2 са с по 3 места (1 единично и 1 двойно легло), а другите две са големи общи спални помещения - стая №5 е с 12 легла, №4 с 9 единични и 1 двойно легло. На първи етаж спалните помещения са 3 на брой. Стая №3 е с 4 единични легла, стая №2 е с 2 единични кревати, а стая №1 с 1 единично и 1 двойно легло. В стая №3 (на първи етаж) и №4 и №5 (на втори етаж) няма електрически контакти, в другите помещения има. В някои от стаите има телевизор, нощна масичка, фотьойл и закачалка.

Тоалетни има по една на всеки етаж. Има и 2 бани, в които можете да се изкъпете с топла вода.

Общите спални помещения (№4 и №5 на втори етаж) се отопляват с печки на дърва, а всички останали с радиатори, захранвани от камината с водна риза в столовата. В последната има места за общо 25 човека, но при нужда без проблем се събират и повече хора. Предлагат се храни и напитки на разумни цени, готвените яденета не са никак лоши.

В самата сграда телефоните нямат обхват, но има интернет с добра скорост, което прави мястото подходящо за дълги уикенди и работа за тези от вас, които не са вързани към офисния живот. Паролата на Wi-Fi ще намерите написана на кутията за дарения, поставена вдясно от усилвателя с внушителни размери в дъното на трапезарията.

Цената на нощувката е 15 лв на човек. Телефони за контакти: 087 626 2244 и 087 673 3366.

До хижа "Конгур" може да се стигне с автомобил. Разстоянието от Петрич е около 16 км, последните 5 от които по добър черен път, проходим за леки коли в безснежни и сухи условия.

Най-краткият, но и най-стръмен пешеходен маршрут започва в южния край на Петрич, от улица "Мануш Георгиев". Маркиран е с жълта маркировка, изминаването му отнема около 3 часа. Изкачването върви по билото на рида, общо се преодоляват около 1000 м денивелация. През цялото време пътеката се изкачва и на няколко места пресича автомобилния път. Една от причините да изберете този маршрут е възможността да разгледате растящите в близост до пътеката вековни кестенови дървета (Сладък кестен, Castanea sativa). За съжаление броя на тези стари и величествени гиганти е много по-малък от пъновете на вече отсечените вековни дървета и вървейки нагоре ще видите също така множество стари пънове с впечатляващ диаметър.

Червената маркировка тръгва в южния край на града от пътя до стадиона. Минаването по нея е сравнително по-лесно, а ако пътувате с колата, но не искате да се качвате с нея догоре, има възможност да паркирате пред хижа "Беласица" (720 м н.в.) и така да си спестите част от изкачването. Червената и жълтата маркировки се сливат малко преди заслон "Розова поляна", откъдето до хижа "Конгур" ви остават около 30-40 мин.

Третият пешеходен вариант, също маркиран с жълта маркировка, е много по-дълъг от вече изброените - 17.5 км от Петрич до хижа "Конгур" с около 1650 м положителна денивелация. Този маршрутът започва в южния край на града, но източно от река Луда Мара (Петричка река), при бившия Младежки дом. Изкачването към връх Конгура става по рида лежащ източно от реката, съседен на този, на който е построена хижата. Минава се през друга застава - Папреница (изоставена и полуразрушена). Ходенето е дълго и е желателно да се тръгне по-рано през деня. Пътеката минава покрай границата на резерват "Конгура", където пресича красива, стара букова гора. След излизането над горския пояс има разклон, на който маркировката продължава нагоре по ръба към връх Конгура, а черният път подсича северните склонове на върха и стига до пресечната точка с червената маркировка, идваща от хижата. Оттам следва около 50 минутно спускане. При наличие на сняг, споменатото подсичане по пътя е опасно, тъй като се пресичат откритата част на стръмните северни склонове на Конгура и има опасност от лавини и подхлъзване.

Ако изберете да пътувате до Петрич с влак (бавен, но удобен вариант за живеещите в София), горната карта ще ви помогне да се ориентирате как да стигнете от ЖП гарата в Петрич до началото на пътеките, водище към хижата. Пътеката през Папреница започва от източната страна на реката, жълтата маркировка към хижа "Конгур" - от западната, а червената маркировка - от градския стадион.

Други туристически обекти в района:
- връх Конгур - 2 часа;
- връх Радомир - 4 часа.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.