Хижа Козя стена

Хижа "Козя стена" е разположена на билото на Стара планина. Запазената природа и красивите гледки правят хижата едно от предпочитаните мeста за настаняване в Национален парк "Централен Балкан".

Хижа "Козя стена" е разположена в местността "Хайдук чешме", под самото било на Стара планина, в началото на хребета Узунбурун. Построена е на 1562 м н.в. южно от връх Котето, в живописен район, близо до границите на резерват "Козя стена". От хижата на юг се открива великолепна гледка към просторна гора.

Хижата е построена през 1941 г. от плевенските туристи, клон "Кайлъшка долина" на БТС, подпомогнати от туристически деятели от с. Чифлик, Троянско. През декември същата година сградата на хижата е опожарена, но няколко години по-късно е възстановена. По това време хижа "Козя стена" е двуетажна сграда с две спални помещения, трапезария, кухня, склад и стая за пазача. Разполагала е с 5 кревата и нарове за 50 човека.В края на 70-те или някъде през 80-те години на миналия век (не успях да намеря сигурна информация) хижата е основно преустроена в 3-етажна сграда с 116 места. Стопанисва се от ТД "Академик" - Русе.

Хижа "Козя стена" има капацитет 92 места, разпределени в стаи с 3, 4, 5, 7, 8 и 10 легла. Санитарните възли са общи за етажите. Има туристическа столова, работното време на кухнята е от 07.30 до 22.30 часа. Отделно има бюфет, където на туристите се предлагат шоколади, вафли, безалкохолни напитки, солети, няколко вида бира и др. В общото помещение освен места за сядане и хранене има екран и проектор, позволяващи провеждането на презентации и подобни събития. В ъгъла на столовата има рафт с наредени на него няколко различни вида бордови игри. Хижата е водоснабдена и електрифицирана от соларна система. Отоплението е с печки на твърдо гориво. Поради необходимост от икономия на вода (водоизточникът на хижата драстично намалява при горещини), няма възможност за взимане на горещ душ.

Вид стаи Цена
Легло в стая с 3 легла 15.00
Легло в стая с 4 легла 14.00
Легло в стая с 5 и 7 легла 13.00
Легло в стая с 8 и 10 легла 11.00
Нощувка в общи помещения 8.00

Преди посещение с цел нощувка, не забравяйте да си направите резервация.

Телефон за контакти: 0882 44 07 57.

До хижата няма път, може да се достигне само пеша.

Изкачване до хижа "Козя стена" откъм изток: Беклемето - хижа "Козя стена" (около 2 ч. и 30 мин.)

Маршрутът от Беклемето до хижа "Козя стена" е най-бързият и при добри метеорологични условия - най-лесният начин за стигане до хижата. До началото му, което се намира на превала на прохода Троян-Кърнаре, се пътува с автомобил. До шосето има уширение, където може да се паркира. Поема се пеш по червената маркировка в западна посока. Пътеката следва билото, на места подсича издиганията на терена и има алтернативно минаване по самото било, откъдето гледките са по-красиви.

Изкачване до хижа "Козя стена" откъм север: хижа "Хайдушка песен" - хижа "Козя стена" (около 3 ч.)

Хижа "Хайдушка песен" се намира на 4 км от прочутите лековити минералните извори на село Чифлик, община Троян. От нея за хижа "Козя стена" се тръгва по маркирана със зелена маркировка пътека. Маршрутът започва със стръмно изкачване по северозападния склон на хребета Тумин дял. След около 1 ч. и 30 мин. се стига до билото, където пътеката се слива с маркираната с жълта маркировка пътека идваща от село Чифлик. Преходът продължава по-полегато, първоначално през буковите гори на резерват "Козя стена", а не след дълго се излиза на открито в подножието на връх Кучето. Оттук в югозападна посока за около 15 мин. при безснежни условия се подсича върха и се излиза на седловината Ветровити преслап. При наличието на сняг, за да се избегне този последен лавиноопасен участък, зимният вариант първо изкачва връх Кучето и вече по билната колова маркировка слиза до спомената седловина. От Ветровити преслап до хижата разстоянието се взима за около 15 минути.

Изкачване до хижа "Козя стена" откъм север: хижа "Хайдушка песен" - връх Ушите - хижа "Козя стена" (около 4 ч.)

От хижа "Хайдушка песен" се тръгва по жълтата маркировка за хижа "Ехо". Пресича се реката и се катери стръмно през гората. Горе на откритото се минава покрай постройките на няколко вили. Пътеката продължава след тях, вляво, нагоре по хребета. Разклонът е белязан с желон с табела, която може да се пропусне заради заобикалящите я храсти. Върви се през букова гора и след около 30 минути отново се излиза на поляна. Наклонът намалява и скоро вече се върви по открития източен склон връх Кашка. Маршрутът извива на югозапад и, следвайки билото от южната страна, се насочва на юг към намиращия се на централното старопланинско било връх Ушите. Излиза се на централното било, където има разклон. Надясно е пътеката за хижа "Ехо", наляво (изток) по червената маркировка се продължава към хижа "Козя стена". Между връх Ушите и хижа "Козя стена" има място, където пътеката се дели на два алтернативни варианта. Вляво е т.нар. "опасна" пътека. Тя пресича билото на няколко пъти и предлага красиви панорамни гледки, но става хлъзгава и опасна за преминаване, когато е мокро. Другият алтернативен вариант слиза надолу към горския пояс, южно от билото и върви над гората. На места се пресичат свлачища и също трябва да се преминава с повишено внимание.

Полезен съвет е при лошо време да не тръгвате по маршрута през Ушите. Преминаването през дълги участъци с открит и сравнително труден терен правят този вариант по-подходящ за ясните сухи дни. През зимата не поемайте по него ако не сте уверени в познанията си за зимната планина и не сте екипирани с нужната зимна екипировка.

Изкачване до хижа "Козя стена" откъм север: село Чифлик - хижа "Козя стена" (около 3 ч. и 30 мин.)

Този маршрут следва билото на хребета Тумин дял. Пътеката започва в близост до хотел "Дива". Маркирана е с жълта маркировка. По нея за около 1 ч. и 45 мин. се достига до равно място, където маршрутът се слива с този откъм хижа "Хайдушка песен". Продължението на двете маркировки е описано малко по-горе в текста, в детайлното описание на прехода от "Хайдушка поляна" до "Козя стена".

Изкачване до хижа "Козя стена" откъм юг: село Христо Даново - хижа "Козя стена" по зелената маркировка през Дамлъдере (около 5 часа)

Тръгва се от центъра на село Христо Даново по зелена маркировка. Първите 6 км от прехода, до военното поделение, са по асфалт. Ако пътувате с кола, можете да си спестите ненужно вървене по шосето и да оставите колата в района на поделението. От бариерата се продължава се по черен път нагоре по течението на Дамлъ дере. При разклонения винаги се следи пътя по коритото на реката. След около 1 ч. и 30 мин. (от поделението) се стига до добре маркиран разклон, където пътят продължава нагоре по течението на реката, а пътеката за хижа "Козя стена" (зелена маркировка) се отделя надясно и започва стръмно да катери хребета Узунборун. До хижата се върви все стръмно нагоре в продължение на около 1 ч. и 30 мин - 2 ч. Преминава се през хубава букова гора, особено красива през есента.

Важно: това е най-безопасният маршрут за изкачване до хижа "Козя стена" през зимата.

Изкачване до хижа "Козя стена" откъм юг: село Розино - хижа "Козя стена" по синя и зелена маркировка (около 6 часа)

Този маршрут започва вдясно (източно) от ЖП гарата на село Розино. Пресича се линията и започва кратко стръмно качване по сипеи. Началото не е обещаващо, но скоро пътеката става по-приятна и постепенно преминава в път. След около час се минава покрай ловджийска беседка и чешма с хубава вода. Не помня съвсем в детайл маршрута, защото го минавахме в обратна посока и ходейки надолу се увличахме в приказки, но нямам спомен да сме имали затруднение със следенето на маркировката. Във всеки случай, добре е да следите маркировката през цялото време и ако имате съмнения за правилната посока, да ползвате Oruxmaps, www.kade.si или друга подобна навигация. Финалната част от маршрута - изкачването по Узунбурун (вече по зелена маркировка) съвпада с вече описаното в предния маршрут. Отделянето от синята маркировка е добре означено с табели.

Изкачване до хижа "Козя стена" откъм юг: град Клисура - хижа "Ехо" - връх Ушите - хижа "Козя стена" по жълта и червена маркировка (около 8 часа)

От ЖП гарата на Клисура се хваща жълтата маркировка, която отива към центъра на града и следвайки главната улица, излиза от населеното място и продължава в посока към подбалканския път София-Бургас. Преминава се по виадукта над шосето и се следи за табела, оказваща завой по черен път вдясно. За да се избегнат инциденти, до разклона с черния път е добре да се върви отстрани по банкета или поне максимално вдясно. След като асфалтът остане зад гърба ви, черният път, по който се тръгва, набира височина с няколко серпентини и постепенно се изравнява с реката вдясно. Преминава в пътека, която пресича поток - десен приток на река Зли дол и поема стръмно нагоре по склона вдясно. Това стръмно изкачване е може би най-неприятната част от целия преход, особено в горещ ден, тъй като изкачването е по южен склон в смесена гора, която не пази много добра сянка. За радост изкачването не е твърде дълго и скоро се излиза на поляна с по-равен терен. Тук лежи границата на Национален парк "Централен Балкан". Отново се поема по черен път. С влизането в парка, пейзажът наоколо се променя. Наоколо ще видите запазени вековни букови дървета - една чудесна илюстрация за ролята и значението на защитените територии и нуждата от тяхното опазване!

Скоро отново се излиза на широка поляна с разпръснати из нея останки от някогашни овчарници. Маршрутът катери диагонално в североизточна посока към главното било, на което пътеката излиза при местността Ветровити преслап, в подножието на връх Юмрука. Тук жълтата маркировка се събира с червената билна маркировка на маршрута Ком-Емине. До хижа "Ехо" остава малко. Ако се чувствате свежи и времето е добро, вдясно и нагоре е изкачването връх Юмрука. Гледката отгоре ще възнагради напълно допълнителното усилие. Спускането от другата страна на върха е стръмно, но има опънато метално въже, което улеснява слизането към хижа. Ако ли не - червената маркировка подсича върха откъм запад и почти по хоризонтала стига до хижата.

От хижа "Ехо" маршрутът за хижа "Козя стена" следва червената маркировка. За около час и малко се стига до връх Ушите, описание за останалата част от маршрута вече беше поместено по-горе в статията.

Маршрутът от град Клисура за хижа "Козя стена" е най-удобен за пътуващите от София с влак. Клисура е главна гара по подбалканската железопътна линия и на нея спират бързите влакове от столицата. Има сутрешен влак с удобен час на пристигане, позволяващ преходът до Козя стена да стане в рамките на светлата част на деня. На връщане, за да не минавате по един и същи маршрут, може да слезете към Христо Даново или Розино. От двете села привечер има директен пътнически влак за София, трябва само да се провери за промени в разписанието на сайта на БДЖ.

Използвана литература: Г. Данов, П. Бетовски, Ив. Райков - Стара планина, Пътеводител, 1958 г.; Т. Ненов, Г. Чорчопов - Стара планина, пътеводител, 1987 г.; Г. Клисаров, Н. Миронски - Туристическите хижи в България, 1953 г.; Списание "Български турист", бр.9-10, 1942 г.; официалният сайт на хижа "Козя стена"

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.