Хижа Македония

Хижа "Македония" (Айгидик, Станоя Крекмански) е построена през 1937 година на седловината между рилските върхове Голям и Малък Мечи връх, на 2166 м н.в. Представлява двуетажна постройка, помещенията на която са неотдавна ремонтирани и предлагат добри условия на туристите. Сградата е водоснабдена и електрифицирана. Разполага със светла столова с големи прозорци и печка, кухненско помещение и няколко спални с общо 40 места, разпределени в стаи с по 4, 5, и 7 легла, а също и едно голямо помещение с двуетажни легла за общо 24 души. Когато в хижата няма хижар (обикновено в делнични дни през зимата), достъп има само до голяма обща стая, до тоалетните на първия етаж и до мазето, в което има складирани дърва. Ако пренощувате, желателно е да оставите по 8 лв на човек.

Телефон за контакт - 089 856 4977.

Най-лесно до хижа “Македония” се стига от намиращия се над Благоевград ски център Картала. Разстоянието е около 7 км и със ски с панти, ако носите и нормално тежки раници, до хижата ще стигнете за около 4 часа. Други възможни изходни пунктове през лятото са Семково (около 2 ч. и 30 мин.), от село Добърско през хижа "Добърско" (около 4 ч. и 30 мин.) и доста по-дългите варинти от метох Пчелина на пътя за Рилски манастир нагоре по Илийна река (около 5 часа и нещо) и от Предела през връх Капатник (около 8 часа). Последният вариант по-скоро не бих го препоръчал заради дългото изкачване към Капатник, по време на което на няколко места пътеката може лесно да бъде изгубена.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.