Хижа Мальовица

Хижа "Мальовица" е една от най-често посещаваните хижи в Рила. Намира се в северозападния дял на планината, в долината на река Мальовица, на почти 2 хиляди метра надморска височина. Представлява триетажна постройка с просторна столова на първи етаж (предлагат се храна и напитки) и спални помещения на горните два етажа. Вторият етаж е изцяло реновиран, стаите са с подменени подови настилки и дограма, нови легла, чаршафи, одеала. Ремонтирани са и двете тоалетни на етажа, има и баня с топла вода.

Ако предпочитате да спите на палатка, поляната под хижата е едно от малкото места на територията на НП "Рила", където бивакуването е разрешено.

Хижа "Мальовица" е част от международния пешеходен маршрут Е-4. От нея започват много от туристическите маршрути в Мальовишкия дял на планината, включително и най-често използвания път за изкачване на връх Мальовица (3 ч. 30 мин.). Сред вариантите за еднодневни разходки са също и изкачване до заслон "Орловец" ("Гранитна вода"), до заслон "Страшното езеро" (2 ч. 30 мин.), до Мальовишки езера (1 час и 10 мин.).

Схематична карта на района около хижа Мальовица

Изходен пункт за хижа "Мальовица" е ЦПШ "Мальовица", отстояща на 26 км югозападно от град Самоков. До ЦПШ-то може да се стигне пеш от село Говедарци (около 4 часа), с кола или с микробус от автогара "Самоков". Микробуси има два пъти дневно - сутрин в 08 ч. 15 мин. и следобед в 16 ч. и 15 мин. (за справки телефонът на автогара Самоков е 0722 / 6-65-40). Ако пътувате с кола - в началото на комплекса има платен паркинг, а малко по-нагоре, до сградата на някогашната школа, има още един неохраняем паркинг със свободен достъп.

Разстоянието от дървената порта, обозначаваща началото на НП "Рила" (в южния край на поляната пред ЦПШ) до хижа "Мальовица" се изминава за около 45-50 минути. Изкачването е леко, върви се по широк път или по пътеката, която на места върви успоредно на пътя. Има две чешми, така че не е нужно да носите вода.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.