Хижа Мазалат

Хижа Мазалат е разположена на източната граница на Национален парк Централен Балкан, на 1525 м н.в, в местността Мандрището.

Построена е през 1935 година от севлиевска група туристи и досега е запазила първоначалния си вид. През 2015 година взе награда за "Хижа на годината" и има защо – гостоприемни хижари, чисти и топли стаи и вкусна чорба. Разполага с 34 места, вътрешни тоалетни и бани с топла вода, 2 помещения за хранене вътре и навес с маси отвън.

Телефони за контакт - 02 491 0020. Цената на нощувката е 25 лв. на човек.

Хижата е разположена на главното било и гледа към отделения южен масив Триглав, включващ втория по височина връх в Стара планина - Голям Кадемлия (2275,4 м), Малък Кадемлия (2225,7 м) и Пиргос (2195,2 м). И макар да се нарича „триглав“, има и още 2 върха, част от масива – Мазалат (или Зли връх) и Танас тепе, съответно по 2196,9 м и 1874,9 м.

Още по-всеобхватна е гледката към Централен Балкан от връх Вълчата глава, който се намира на 30 мин от хижата и е идеалното място за гледане на изгрев или залез.

До хижа “Мазалат” се стига от всички посоки:

- от север – от местността Лъгът (на 10 км от село Стоките) за 3 ч. по пътека през гората, на места стръмна, но добре маркирана. За съжаление през последните години в района има много сеч, което е довело до свлачища и паднали камъни

- от юг – от село Скобелево, където има и жп гара, за 4 ч. 30 мин.

- от изток – от хижа Узана (която се намира на 22 км по асфалтово шосе от Габрово) за 3 ч. и 30 мин., преминавайки от Природен парк "Българка" в Национален парк "Централен Балкан". Пътят минава през Габрово в посока х. Узана като малко преди нея се свива вдясно и се кара около 10 минути по тесен асфалтиран път Изкачванията са малко и не са стръмни. В зависимост от условията има два варианта за преминаване - по зимната или по лятната пътека. Лятната минава през гората и е изцяло равна, а зимната е живописна като изкачва два хълма, от където се откриват гледки към масива Триглав и източния дял от Стара планина (Шипка, Бузлуджа и т.н.)

- от запад – от хижа "Тъжа" за 3 ч. и 30 мин. по билото на планината. По този маршрут често ще се спирате, за да наблюдавате страхотните гледки към целия Балкан, минавайки и през изключителния природен феномен Пеещите скали на границата на едноименния резерват.

Хижата е част от маршрута Ком-Емине (българската част на международния пешеходен маршрут Е3).

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)

Александър Райчев

Алекс се присъедини към хората, работещи по Gowhere, след една съвместна разходка в Рила. Участва със снимки и информация за различни места из планините и не само. Публикува активно свои фотографии в Instagram.