Хижа Мургана

Намира се в Етрополската планина на южния склон на вр. Мургана (1639 м) в местността Топалов кладенец сред просторни поляни, заобиколени от букови гори, на 1430 м.н.в.

Изходно място е град Челопеч, от които по дерето на р. Въздол до хижата се стига за 2-3 ч. От местността Кашана, през която минава автомобилният път Златица — Етрополе, до хижата в западна посока има път за автомобили, който може да се използва главно от превозни средства с повишена проходимост — 5 км. От Кашана освен по черния път до хижата може да се стигне и по червената маркировка на маршрута Ком-Емине. Върви се по билото, отклонението за хижа "Мургана" в южна посока през местността Змейово торище е означено ясно.

Хижа "Мургана" се стопанисва община Челопеч, телефон за резервации - 0800 20 003. Построена е през 70-те години на миналия век. Водоснабдена е топла и студена вода, баните са общи, отоплява се от локално парно. Има обширна столава, предлагат се храна и напитки. Общо местата за настаняване са 50, а в туристическата спалня (сградата ѝ се намира до тази на хижата) има още 18 легла.

Капацитетът на стаите е както следва:
- 1 стая с 2 легла;
- 6 стаи с 3 легла;
- 1 стая с 4 легла;
- 1 стая с 10 легла;
- 1 апартамент - с 4 легла;
- Нарове.

От хижата могат да се предприемат излети до връх Мургана, до върховете Челопешка и Етрополска баба, хижа "Чавдар" и село Бунево, до Франкая (Фрън кая) и други.

Съседни хижи са:
- хижа "Чавдар" - 3 ч.;
- хижа "Кашана";
- хижа "Свищиплаз". Пътят за нея минава през местността Кашана и вр. Свищиплаз (1889 м) по маркираната билна пътека, част от маршрут Е3 (Ком-Емине).

Използвана литература: Хр Пейчев, П. Божков, Д. Душков, Хижите в България, 1977; официалния сайт на община Челопеч.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.