Хижа Попови ливади

Хижа "Попови ливади" се намира на обширна поляна, заобиколена с иглолистна гора в местността Попови ливади (Папазчаир), на границата между Среден и Южен Пирин. Отдалечена е на 17 км от град Гоце Делчев и е достъпна с автомобил. Сградата на хижата е построена е през 1964 г. Представлява масивна постройка с няколко общи спални помещения, столова на приземния етаж, вътрешни тоалетни и няколко бани с топла вода. Условията в стаите са нормални като за хижа, но каквото липсва като лукс, напълно се компенсира от усилията на хижаря Митко. Винаги и във всичко си личи, когато някой прави това, което обича и влага сърцето и душата си в работата си. Има и още нещо, което няма как да не оцените, ако идвате отдалеч и сте гладни - Митко е и добър готвач, а повечето неща, което ще ви сервира са домашни - сладка, компоти, кисело мляко, та дори домашно направен хляб и закуски. Все неща, които според мен са по-стойностни с пъти от луксозните парченце масло в пликче, мед от пластмасова кутийка и три резанчета салам. За мен хижа "Попови ливади" е една от хижите, където най-добре съм хапвал.
На поляната пред хижата има футболно игрище и достатъчно място за игра, а също и няколко варианта за интересни разходки - към връх Свещник (3 часа), връх Муторог (3 часа) или към връх Ореляк.
Телефонът на хижаря Митко Пирнарев е 0896 722 557, а цената е 12 лв. на вечер.

Схема на местността около хижа "Попови ливади"

Далеч по-интересен начин да стигнете до нея е пеш от хижа "Пирин" по маркираната в червено пътека, част от международния пешеходен маршрут Е-4, която следва билото на Среден Пирин, минава през много интересни и красиви гори и покрай най-високият връх на този пирински дял - Ореляк.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.