Хижа Рай

Хижа “Рай” e една от най-популярните и често посещавани хижи в Стара планина. Построена е през 1935 година на южните склонове на връх Ботев, на около 1400 м н.в. Работи целогодишно, разполага с 80 легла и 33 нара, столова, външна и вътрешна тоалетна и външна баня. На туристите се предлагат чай, кафе и други напитки, а за ядене - супи, салати и скара. В хижата не се допускат домашни любимци.

Цените за нощувка са 15 лв. на човек, ако е настанен на легло и 11 лв. ако ползва нар. През летния сезон хижа “Рай” е посещавана от много туристи и често местата се запълват. Има възможност да се нощува на палатка пред хижата, като за това се заплаща такса (мисля че беше 5 лв на палатка). Можете да запазите места всеки работен ден от 8 до 16 часа на телефони 0882 966 491 и 0882 966 494. За да е валидна вашата резервация, след уговорка по телефона, трябва да преведете сумата за нущувките на банковата сметка на хижата (Банка ДСК ЕАД гр. Карлово, клон Калофер, за ТД "Хайдут" - Калофер IBAN:BG41 STSA 9300 0005 1958 36 и BIC:STSABGSF) и при посещението си да носите платежния документ с вас.

До хижа “Рай” най-лесно се достига от местността Паниците, намиращата се на 5 км северно от град Калофер. Преходът е с продължителност около 3-4 часа. В началото маршрутът пресича река Тунджа и със стръмно, но много кратко изкачване излиза при входа на национален парк "Централен Балкан". Следва продължителен участък по почти полегат, черен път. След като се излезе от гората, се открива красива гледка към южните склонове на връх Ботев. В някакъв момент вдясно и стръмно нагоре се отделя жълта маркировка. Тя маркира пътя за връх Ботев през заслон Маринка. Пътят за хижа "Рай" е по синята маркировка и продължава леко вляво и на север. Не след дълго преминава в пътека, която с леки изкачвания и спускания стига до река Бъзовица. Тук започва най-трудната част от целия преход - продължително (около 30-40 мин.), стръмно изкачване през стара букова гора. Изкачването свръшва с излизането от гората при седловинката северно от връх Малък Райски Купен. От него се открива красива гледка към намиращата се недалеч хижа на фона на водопад Райското пръскало и отвесните, скалисти склонове на Ботев.

Трак на маршрута:
Местност Паниците - хижа "Рай".kml.zip

Съседни туристически обекти, до които може да се стигне по маркирани пътеки:
- връх Ботев - 2 ч. и 30 мин.
- водопад Райското пръскало - 20 мин.
- хижа Васил Левски - 4 ч. и 30 мин.
- хижа Плевен - 5 ч.
- хижа Тъжа (през връх Ботев) - 5 ч. и 30 мин.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.