Хижа Равно боре

Хижа "Равно боре" се намира в източната част на рида Алабак в Западните Родопи. Разположена е на левия бряг на Чепинска река, на 931 м надморска височина, сред красива букова гора. Покрай нея минава пътеката за връх Милеви скали.

Телефони за контакт с хижаря: 0896 332 092 или 0877 943 476.

До хижа "Равно боре" се стига пеш по маркирани пътеки от село Варвара, от Варваските минерални бани (спирка Марко Николов) и от спирките Цепина и Долене на теснолинейката Септември-Добринище.

Най-кратко е изкачването от Варварски менерални бани, разстоянието се изминава за около 1 час и 15 минути. Маршрутът е добре маркиран (бяло-червено-бяла) маркировка. В началото, при вилите над асфалтовото шосе, има отбелязан с табели разклон. Надясно се тръгва по по-пряката, но и по-стръмна пътека, вляво е черния път, който с много завои също води до хижата. Пътят е проходим за джипове, но не и за леки коли. Пътеката долу в дерето е малко усойна, но с началото на по-стръмното изкачване става по-светла и по-приятна за ходене. Двата варианта се сливат малко под хижата.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.