Хижа Рибни езера

Хижа "Рибни езера" се намира в Рила, на около 2200 метра надморска височина. Представлява масивна постройка на два етажа с места за около 60 човека. На първия етаж има столова, тоалетни и мивки с течаща вода и баня. Снабдява се с електричество от собствен ВЕЦ, а отоплението е на печки с дърва. Условията за спане са нормални като за българските хижи, а чаршафите - чисти. Може да се спи и отвън пред хижата на палатка, като се заплаща такса.

В района около хижа "Рибни езера" има не малко възможности за интересни разходки. Наблизо се намира Смрадливото езеро, най-голямото ледниково езеро на Балканите. Пътеката за него тръгва от хижата в северозападна посока, маркирана е с жълта маркировка и преодолява приблизително 100 метра денивелация, преди да ви изведе до езерото за около 45 минути. Ако искате да направите разходката по-предизвикателна, от Смрадливото езеро можете да продължите в западна посока по немаркирана пътека към връх Рилец и оттам през връх Кьоравица да се върнете обратно към хижата. Имайте предвид, че този маршрут е подходящ най-вече за планинари с опит. За тези от вас, които предпочитат да не рискуват, вариант да избегнат връщане по същия маршрут е да слязат към Тиха Рила и оттам да продължат обратно към Рибни езера.

Друга интересна възможност за еднодневна разходка с красиви гледки, но и повече изкачване, е да се тръгне по червената маркировка в посока хижа "Македония".  По този маршрут, при ясно време, ще можете да се насладите на множество красиви гледки към съседните върхове, както и да погледнете циркуса с двете Рибни езера и хижата отвисоко. Цената за това удоволствие е стръмно катерене през първия час и нещо от прехода. Горе-долу за толкова ще излезете на разклона между върховете Канарата и Павлев връх. Оттук по синята маркировка ще трябва да завиете вляво и да тръгнете в източна посока. Малко след разклона ще изкачите Канарата и честито, защото повече изкачване няма, до края на разходката е почти само спускане.

Хижа "Рибни езера" е част от международния пешеходен маршрут Е-4, който в България изминава разстоянието от хижа "Алеко" във Витоша през Верила, Рила, Пирин и свършва на граничната планина Славянка. Повече за този маршрут можете да научите тук.

Изходен пункт за преход до хижа "Рибни езера" е Кирилова поляна (намира се в долината на Манастирска река, на около 7 км след Рилски манастир). Оттук започват едни 8 км ходене по черен път, които не са особено приятни за трамбоване с тежки обувки, но пък докато вървите, често ще се откриват красиви гледки. Е, за целта ще трябва да се обърнете, защото внушителните южни склонове на Купените, Двуглав и Еленин връх ще останат зад гърба ви. Черният път свършва на Тиха Рила, откъдето по маркирана пътека се стига до хижата за около час.

Хижа "Рибни езера" може да бъде достигната още и по маркирана пътека от ЦПШ "Мальовица" през заслон Кобилино бранище и връх Водни чал (грубо около 8-9 часа), а също и от Семково за приблизително 5 часа.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.