Хижа Седемте езера

Хижа „Седемте езера“ е построена в Рила, на брега на едно от Седемте рилски езера (Рибното езеро), на 2196 м надморска височина. Представлява масивна сграда на два етажа с общо 92 места на легла и нарове в стаи с по 2, 3, 4, 6 и повече легла. Макар разположението й да е повече от прекрасно, спалните помещения, както и цялата хижа изобщо, нямат вид на добре поддържани. Това, обаче, няма голямо значение. Защо? Ами просто защото планината не е място, в което удоствата са най-важното нещо. Други неща, като отношението на хижарите, хубавата гледка и спокойствието значат много повече. Сравнете човешкото отношението, което ще получите тук, с това в новата хижа-хотел и съм сигурен, че ще разберете за какво говоря. А иначе тоалетните в "Седемте езера" са външни, няма баня, в някои от спалните помещения се усеща миризмата на влага и мухъл. Може ли да бъде по-добре - може, но не е. Не се хващайте за това. След дълъг преход, седнете на пейките пред хижата привечер, когато лифтът вече не работи (и тълпите туристите са си отишли) и се насладете на гледката към езеро и Харамията, на бавния ход на времето и спокойствието. Това е, поне за мен, усещането да си на планина. Ако пък и след това на някого му липса лукса, на 40 минути е хотела до лифта.

Втората половина на август в района на хижа "Седемте езера" се издига палатковия лагер на пристигналите за Паневритмията членове на Бялото братство. По това време е малко вероятно да намерите място, пък и всичко написано погоре за спокойствие и гледки не важи.До хижа "Седемте езера" се достига най-лесно от север, по пътеката идваща от хижа "Пионерска" (намираща се в края на асфалтовия път, идващ от Паничище и Сапарева баня). Ако сте с кола, имайте предвид, че за паркирането й ще трябва да заплатите такса от 5 лв на ден. Според това, дали сте склонни да използвате навлизащия в територията на НП "Рила" седалков лифт, чиято законност остава спорна, можете или да се качите пеш по маркираната туристическа пътека до хижа "Рилски езера" за около час или да ползвате лифта (еднопосочен билет - 10 лв, двупосочен - 18 лв). За мен изборът е ясен и за всичките години, откакто този лифт беше построен, не съм се возил на него нито веднъж. Не вярвам, че 1 час ходене и 5-600 метра денивелация могат да спрат човек, обичащ планината и красотата на дивата природа. Който и от двата варианта да изберете, от хижа "Рилски езера" при безснежни условия за "Седемте езера" има още около 45 минути преход по маркираната пътека, тръгваща на юг от голямата хижа. Когато има сняг, безопасният маршрут (маркиран с колова маркировка) се спуска към коритото на реката и върви нагоре успоредно на нея, като с финално, стръмно изкачване излиза до старата хижа.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.