Хижа Славянка

Хижа Славянка се намира в планината Славянка (Алиботуш). Разположена е на около 1040 м н.в., на около 1 км източно от Парилската седловина по стария път между селата Голешово и Парил. Хижата се намира на около 70 метра северно от пътя, под нивото му, поради което е труднозабележима и лесно може да бъде подмината. До нея се отклоняват къса пътека на слизане от Парилската седловина и камионен път на изкачване от село Парил.

В миналото хижата е била гранична застава. Околният район на планините Пирин и Алиботуш са влизали в граничната зона с Република Гърция, и са били забранени за достъп.

Хижата представлява едноетажна постройка с П-образна форма и прилежащи сервизни бараки. Водоснабдена е и електрифицирана. Разполага с около 25 места, разпределени в стаи с 3 и повече легла. Има столова, предлагат се напитки и храна.

Хижа “Славянка” се помещава в бивша гранична застава, между планините Пирин и Славянка, недалеч от Парилския проход. Достъпна е по черен път от село Парил. В центъра на селото, при сградата на църквата и пощата, пресичате реката и поемате нагоре по пътя, който в началото изглежда доста изкопан, но впоследствие е в сравнително здраво състояние. Скоро ще излизете от селото и с плавно изкачване, за около 40 минути нормален ход ще стигнете хижата. Тя се намира леко встрани от черния път, но разклонението е лесно видимо (има маркировка) и ако внимавате, няма да го подминете.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.