Хижа Тръстеная

Хижа “Тръстеная” е туристическа хижа в Стара планина, построена северно от връх Издремец, на 870 м н.в.

Хижата се помещава в постройка на 3 етажа, от които горните два са заети от туристически спални с различен брой легла (в най-голямата леглата са 10).

Телефонен номер 0886 407 495. Цената на нощувката е 12 лв.

Предлаганата храна е е вкусна, а ако дойдете в правилния сезон, ще можете да похапнете и малини. Хижарите се грижат за над 100 декара насаждения, от които се произвежда малиновото вино Тръстена. Можете да се насладите на приятния вкус на това ароматно и пивко като обикновен сок плодово вино срещу 3 лв. за чаша и 10 лв. кана от литър.

Хижата работи през цялата година. Ако ще оставате да нощувате, добре е предварително да се свържете с хижарите.

Удобни изходни пунктове за разходка до хижа "Тръстеная" са гарите Бов и Лакатник.

От гара Лакатник преходът отнема около 3 часа. Върви се по бяло-червено-бялата маркировка на маршрута Ком-Емине, като преходът започва със сравнително стръмно изкачване, а немалка част от времето се върви по асфалтовия път за село Лакатник.

От селото до хижата върви застлано с трошенокаменна настилка шосе. Следете внимателно маркировката - пътеката подсича няколко големи завоя, спестявайки няколко излишни километра ходене. Малко след като излезете от селото пътят прави лек завой и пресича малка рекичка. Скоро след моста пътеката се отделя вдясно.

Ако пътувате с кола и искате да стигнете с нея до хижата, имайте предвид, че карането по черния път между село Лакатник и хижа "Тръстеная" едва ли ще е приятно освен ако автомобилът ви не е пригоден за тежки терени.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.