Хижа Узана

Хижа "Узана" се намира в Стара планина, до географския център на България, на 1240 м.н.в. Сгушена е сред иглолистна гора и със своя зелен цвят се слива с природата наоколо. Разполага с 11 спални помещения и две тавански стаички, общият капацитет е около 80 места. Стаите са с по 2, 3, 4 и повече легла, в някои има печки на дърва. В хижата има 2 столови и място където туристите могат да си приготвят храна, предлагат се и готвени ястия. Има няколко бани, тоалетните са вътрешни.

Хижарката Милена от 16 години поддържа хижата и винаги посреща туристите с усмивка, а има и специална традиция да поднася домашна питка на всяка нова планинарска компания. Хижа "Узана" е посещавана най-вече през зимата, тъй като е в близост до ски-център Узана. Пистите са няколко с различна дължина и наклон, подходящи за начинаещи, както и за средно-напреднали, а дневните карти са около 10 лв. Идеално място е и за ски-лагери, а в хижата можете да си поръчате пълен пансион с вкусна и разнообразна храна. Добре е през този сезон преди да посетите хижата предварително да си направите резервация.

Цените са:
- в стая с до 5 туристи - 12 лв. за всеки настанен
- в стая с 6 и повече туристи - 11 лв. за всеки настанен
- при две и повече нощувки - отстъпка 1 лв. от цената след втората нощувка
- за пенсионери и членове на БТС (след представяне на съответния документ) - отстъпка 1 лв. от цената
- деца до 3 години не заплащат нощувка
- деца от 3 до 7 години заплащат 8 лв. за нощувка, а деца от 7 до 18 г., когато са придружени от учител или родител - 10 лв. на нощувка.

Телефони за контакт - 0886 792 982 и 0896 248 593.

Интересни пешеходни маршрути от хижа "Узана":

До връх Исполин се стига за около час, а гледката си заслужава на всички страни, все пак е в центъра на България ☺. Самата точка на географския център се намира на 30 мин от хижата и е под № 19 от „100 национални туристически обекта";

До паметника на връх Шипка има маркирана пътека с разнообразни пейзажи, стига се за около 3 часа;

До хижа Мазалат за 3:30 ч. по маршрута на Ком-Емине.

Местността е подходяща и за велотуризъм.

Ако сте с деца, ви препоръчваме да посетите Детската природна академия „Узана“, както и да се разходите по образователните маршрути, създадени от ПП„Българка“, екопътека „Узана“ и образователен маршрут „Първи стъпки за начинаещи вълшебници“. Със сигурност ще е интересно и за възрастните.

Сайтът на хижа Узана - http://www.hija-uzana.com
Сайт на ПП Българка - http://www.ppbulgarka.net/

Освен с кола по пътя (22 км от град Габрово), до хижата може да се стигне и пеш за около 4 часа по пътеката, която тръгва от габровския квартал “Смирненски”.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)