Хижа Яворов

Хижа “Яворов” е построена на 1750 м н.в. в долината на Разложки Суходол в Пирин. Работи целогодишно, предлага вкусна храна, има вътрешни бани с топла вода и тоалетни.

Хижата е разположена в местността Суходолски поляни, на границата на резерват Байови дупки-Джинджирица и е популярна начална точка при обхождане на билото на северния пирински дял. Целогодишно предлага уютна обстановка и добри условия за нощувка.

Телефон за контакт - 0896 688 413.

Историята на хижа "Яворов" започва през 1929 г., когато туристическо дружество "Пирин" от град Разлог започва инициатива за построяване на хижа в местността „Суходолски поляни". По това време туристите ползват за нощувка основно изоставената сушилня за семена, намираща се в долината на река Бъндерица, поради което районът около Джинджирица, Даутов връх, Окаден, Суходол и Байови дупки бил почти непознат за тогавашните любители на планината.

През 1932 година тържествено е положен основния камък, а през 1935 г. хижата е завършена. Постройката заема площ от 80 кв. м, с 3 етажа и спални помещения осигуряващи подслон за 40 човека. Първоначално носи името на местността, в която се намира, впоследствие е наречена на името на поета Пейо Крачолов Яворов, бродил из тази част на планината като четник в четата на Гоце Делчев.

Новата хижа "Яворов" е започната през 1976 г., строителните работи приключват през 1980 г., а официалното откриване става през 1982 г.

Днес хижа "Яворов" разполага с шест двойни стаи със собствена баня с тоалетна и сателитна телевизия, един апартамент, четири тройни стаи без тоалетна и няколко общи спални. Отоплението е с  централно парно и винаги има топла вода. В ресторанта се предлагат топли готвени ястия, салати, скара и напитки, а през летните месеци можете да седнете отвън на обширната тераса, от където се открива красива гледка към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците).

Хижа "Яворов" е най-лесно достъпна от местността Бетоловото, разположена югозападно от град Разлог. От пътя Симитли - Банско има разклон с табела, означаваща завоя за Бетоловото. Маркираната с жълта маркировка пътека за хижата започва при информационните табели на НП “Пирин”, вляво от шосето след входа на "Пирин голф”. Ако сте с автомобил, по-добре продължете до края на асфалта, където има уширение, на което да паркирате. В посока към най-близкия рид продължава черен път. Тръгнете по него, но гледайте за пътека вляво, която върви в подножието на оголения след пожара хълм и излиза на маркираната с жълта маркировка пътека в началото на изкачването покрай реката. Маршрутът е добре маркиран, няма опасност от изгубване и макар на места изкачването да е стръмно, преходът не е труден. Разстоянието се изминава за около 1 час и малко.

До хижа “Яворов” може да се стигне и от Предела. От спирката на автобусите се продължава по шосето в посока Банско. След около 1.7 км се завива вдясно. Следват още 3 км по асфалт до местността Кулиното, където започва продължително и доста мъчително изкачване, извеждащо до седловината между Даутов връх и безименния връх североизточно от него. Преходът продължава с приятно спускане към към долината на Окаденска река. В тази част е нужно да се внимава за посоката, тъй като на моменти пътеката се губи. След като се пресече реката започва ново, за радост, последно изкачване. Пътеката заобикаля рида западно от хижа “Яворов" и с кратко спускане излиза на поляната зад хижата.

Резерватът Байови(Баюви) дупки - Джинджирица е един от най-старите в България, обявен още в далечната 1934 година. Създаден е с цел да опазва горите от бяла и черна мура, както и на разнообразния животински свят обитаващ района между Кончето и върховете Байови дупки и Каменитица. През 1977 година резерватът е включен в списъка на биосферните резервати към програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.