Хижа Заврачица

Хижа "Заврачица" е открита на 20 октомври 1935 година. Построена е от самоковския клон на Б.Т.С. с подкрепата на Жак Асеов - търговец на тютюн и един от най-богатите хора в България през 30-те години на XX век. Замислена е като съединителен пункт между хижите под върховете Мусала и Белмекен и изходна точка за ски-туризъм из околните планини, предлагащи отлични терени за каране.

Постройката е изградена по типов проект за висопланински заслони, със застроена площ от 60 кв. м. Разположена е между върховете Кози връх, Янчов чал и Ченгене чал, на циркусен праг на левия бряг на река Права Марица, на 2181 м н.в.. В разказа "Киркор и Светла" Асен Христофоров разказва по увлекателен начин за един от първите хижари на "Заврачица" в годините след 1947 година. По-късно, през 1963-64 година, туристическо дружество "Рилски спортист" - Самоков изгражда съединена със старата сграда постройка, в която днес се помещава хижа "Заврачица". Хижар в последните 14-15 години е Пламен.

В хижата има столова, предлагат се боб, омлет, няколко вида домашни сладка, напитки (бира, вино и безалкохолни). Спалните се отопляват с печки на дърва. Във фоайето има мивка, а тоалетни са  на първи етаж в дъното на коридора и отвън.

За да се свържете с Пламен и да се уверите, че ще бъде горе, обадите му се на телефонен номер 0887 841 220. Цената на нощувката е 15 лв., чаша червено вино е 2,50 лв.

До хижа "Заврачица" може да се стигне от Боровец за около 4-5 часа по черния път минаващ покрай Черната скала и хижа "Марица" (синя маркировка). Началото му е в източния край на курорта. Ако пътувате с кола откъм Самоков, подминете разклона за кабинковия лифт и продължете по пътя за село Радуил. След около километър вдясно ще видите чешма и паметник до нея. Пред тях има широко пространство, където можете да паркирате. Започващият от чешмата черен път ще ви заведе до хижа "Марица", откъдето по по-тесен път, за около час и нещо, се стига до "Заврачица".

От Боровец за хижа "Заврачица"  може да се мине по червената маркировка през хижа "Чакър войвода", част от  международния пешеходен маршрут Е-8. От станцията на кабинковия лифт се тръгва нагоре по шосето в посока към двореца Бистрица. Внимавайте за отбивка вляво към хотел Олимп (има табела), тъй като тук червената маркировка се разделя на две. Напред е пътят за връх Мусала, наляво - за хижа "Заврачица" през Чакъра. След разклона, над паркинга на хотела, хващате вляво по черния път и следвате маркировката. За около два часа и нещо ще стигнете до хижа "Чакър войвода". Ако Иван или Ели са там, можете да се подкрепите с чаша чай и нещо за хапване. Оттам се продължава към Саръгьолската поляна; пътят се спуска, заобикаля оградата на Саръгьол (не е отворен за туристически посещения) и извежда до поляната пред бившия ловен заслон Кубадинка (40 минути от х. Чакър войвода, около 3 часа и нещо от Боровец). Оттам, за около още 40 минути, се слиза в долината на река Марица, откъдето нагоре маршрутът се слива с този  откъм Черната скала. До "Заврачица" остава час и нещо.

Третият и най-труден маршрут от Боровец до хижа "Заврачица" минава през връх Мусала. Той е дълъг и труден и за изминаването му в рамките на ден е нужно да се тръгне рано. Ако се ползва кабинковия лифт, преходът трае около 8 часа и се изкачват и спускат около 1000 м денивелация. Пеш направо от Боровец нагоре са около 10 часа и половина с добро темпо, като към горните 1000 м изкачване се добавят още едни около +900 м денивелация...

До хижата може да се стигне и откъм язовир Белмекен. Маркировката е червена (продължението на Е-8 източно от "Заврачица"). Пътеката започва в южния край на язовира. Ако пътувате с кола, дотам може да стигнете или по шосето от село Сестримо, или по пътя Белово-Юндола-Белмекен. Преходът до хижата е сравнително лесен и отнема около 6 часа.

При посещение на хижа "Заврачица" през зимата, имайте предвид, че по големия улей, вдълбан в западния склон на връх Мустачал, пада лавина към долината на река Права Марица. Тя прехвърля реката и в нейния обсег попада и пътят за хижа "Заврачица". Лавини се свличат и по склоновете на Кози връх. При спускането по коловата маркировка от Янчов чал (от билото) към хижата, между 15 и 13 стълб също се подсичат два участъка, които при определени условия не са безопасни.

В района на хижа "Заврачица" са:
- Кози връх - около 1 час и 30 мин.;
- връх Манчо – около 1 час и 30 мин;
- Янчов чал - около 1 час;
- хижа Грънчар;
- хижа Белмекен.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.