Мальовишки езера

Мальовишките езера са група от три езера, намиращи се северно от връх Мальовица, Рила. Разположени са в югоизточния край на Мальово поле, между върховете Малка Мальовица, Орлето, Мальовица, Ушите и част от рида Калбура. Най-долното езеро, което е и най-голямо, се намира на 2328 м н.в., а другите две съответно на 2335 и 2362 м н.в. До Долно Мальовишко езеро има равно място удобно за лагеруване, което понякога се използва от хората, които катерят прокараните по северната стена на Мальовица катерачни маршрути.

Изходен пункт за достигане до Мальовишките езера е ЦПШ "Мальовица" (стига се с кола или маршрутка от Автогара "Самоков", тръгваща два пъти дневно в 8.15 и 16.15 часа). От ЦПШ се тръгва по маркираната пътека за едноименната хижа (50 мин.). Оттук има две възможности. Първата е по Заешката пътека, която започва между трафопоста и сградата на старата хижа, извърта през клека, и след стръмно изкачване излиза на рида Калбура, вляво от Куклата. Този маршрут е подходящ за хора, достатъчно уверени да се изкачват и слизат по труден терен. Ако изберете този вариант, внимавайте за падащи камъни в частта от пътеката, която минава в подножието на скалите (особено ако в този момент има хора, които се катерят по някои от маршрутите на Куклата). След стръмното изкачване пътеката завива в южна посока и след няколкостотин метра извежда до първото от трите езера.

Втората възможност за изкачване до Мальовишките езера е по Овчарския улей. От хижата продължете по червената маркировка за връх Мальовица. На Първа тераса (първото голямо заравняване на 15-20 мин. от хижата) се отклонява пътека, която се изкачва стръмно нагоре по намиращия се вдясно улей. В частта, където посоката не се вижда ясно, има маркировка със скални пирамиди. Мястото на разклона от главната пътека за връх Мальовица ще познаете лесно - в края на първото стръмно изкачване след пресичането на Мальовишка река ще видите кол от зимната маркировка, целият облепен в стикери. Пресичате отново реката, недалеч има голям скален блок. Вляво от него се тръгва стръмно нагоре по улея. След 20 минути катерене (има опасност от подхлъзване) се излиза на стотина метра от Долното мальовишко езеро.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.