Милеви скали

Милеви скали е висок 1593 метра връх в източния край на рида Алабак, в Западни Родопи. От него се открива красива панорамна гледка към долината на Чепинска река и заобикалящите я родопски ридове и върхове. От върха се виждат също и част от по-далечните Рила и Пирин.

Красивите иглолистни гори северно от върха, вековните букови гори под тях, скалистите южни склонове и наистина чудесната панорама правят мястото привлекателно като цел за еднодневна разходка. Красотата на гледката е загрозена в някаква степен от поставените на върха множеството антени и от поразрушения паметник в чест на загиналите на това място партизани. Както на много други места из България, разрухата и тук е взела връх, сякаш страната е била във война през последните 20 години.

До връх Милеви скали пеш може да се стигне по няколко маркирана пътеки - от село Варвара, от Варварските минерални бани (спирка Марко Николов) и от спирките Цепина и Долене. Изкачването далеч не е от най-лесните, преди всичко заради голямата разлика в надморската височина - около 1000-1200 м в зависимост кой от вариантите за изходен пункт изберете.

Варварски минерални бани - връх Милеви скали

Изкачването на връх Милеви скали от Варварските минерални бани отнема около 4 часа, като най-ниската точка е на 370 м н.в., а най-високата - 1593 метра. Почти през цялото време се върви нагоре. Най-стръмният участък е при минаването южно от връх Фенера (1460 м). Преходът може да се раздели на две части - до хижа “Равно боре” (1 час и 15 мин.) и от хижата до върха (още около 2 часа и половина). Връщането обратно отнема около 2 часа и половина. Вода можете да си налеете от външната чешма на хижата. Храна си носите, в хижата нямаше никой, когато минавах по маршрута в началото на март 2020.

Варварски минерални бани се намират на пътя Септември-Велинград, на около 8 км южно от разклона при стария път за Пловдив. Ако пътувате с кола, има обширно място за паркиране вляво от пътя, срещу комплекса с минералния басейн.  С теснолинейката от град Септември до баните се стига за около 25 минути, слиза се на 3-та спирка (Марко Николов). Маркировката, която води до до връх Милеви скали е бяло-червено-бяла. Подновявана е неотдавна и е добре положена, ще се справите с ориентирането без да ползвате GPS, стига да внимавате за знаците и табелите. В началото ще видите доста боклуци, но за щастие нагоре ситуацията се подобрява.

След вилите има разклон, където маркировката се разделя - вляво по черния път за хижа “Равно боре” (проходим за джипове, с леки коли няма да се получи), вдясно е пряката пътека, която катери нагоре по дерето. Черният път е по-полегат, но прави доста завои и минаването е по-бавно. Двата варианта се събират малко под хижата. Пред сградата ще намерите дървена маса с пейки, подходящо място за почивка. Пътят за върха продължава вляво от хижата. За кратко маркировките стават няколко, за върха се продължава се по червената. Още известно време се ходи по горски път, след което се върви по пътека следваща ръба на спускащия се от връх Фенера рид. Стръмното изкачване продължа около 20-30 минути в красива дъбова гора с гледки вляво към долината на Чепинска река.

Скоро наклонът намалява. Излиза се на поляна, където маркировата продължава вляво. Оттук до върха все още има доста път, но изкачванията са по-полегати и кратки. Покрай пътеката се виждат вековни букови дървета. Напред в далечината се виждат две мачти с антени, който заблуждават къде е върхът - от тях до него има още 500 метра през приятно ухаеща иглолистна гора.

До връх Милеви скали може да се стигне и с кола по асфалтов път от Семчиново. Шосето е тясно, но в почти прилично състояние, ако не се броят няколко по-изкопани места. Разстоянието е около 18 км. Стига се до бариера преграждаща шосето малко преди върха, откъдето се продължава пеш.

Изкачване на връх Милеви скали от гара Долене

Изходната точка за тази разходка е гара Долене на теснолинейната железопътна линия Септември - Добринище. Гарата е построена на десния бряг на Чепинска река, на около 550 м надморска височина.

С влак от град Септември до гара Долене се достига за около 45 минути. Ако искате да имате достатъчно време да се качите до върха и да се спуснете за последния влак в обратната посока, трябва да пътувате със сутрешния влак, заминаващ от гара Септември в 9 без 5. Разбира се, преди да тръгнете, проверете актуалното разписание на влаковете на страницата на БДЖ.

Ако пътувате с кола - до гара Долене води черен път, отделящ се от асфалтовото шосе Септември - Велинград. Отклонението от главния път е на около 14 км от село Варвара. Разклонът не се вижда добре и лесно може да бъде подминат, за това най-добре го потърсете предварително в Google maps. Следва кратко спускане, асфалтът свършва и пътят преминава в черен. Вляво има уширение, където може да паркирате. Освен ако не сте с проходим автомобил, не бих ви препоръчал да карате нататък. Пеш разстоянието до гара Долене ще вземете за 30-40 минути. Върви се по десния бряг на Чепинска река, има красиви гледки, но за съжаление самото корито на реката е сериозно замърсено със донесени от течението битови отпадъци, най-вече пластмаси за еднократна употреба.

От гара Долене за връх Милеви скали тръгва пътека маркирана със зелена маркировка. Ако сте пристигнали с влак, ще хванете маркировката от самата гара, но ако идвате пеш по черния път - няма нужда да се качвате до гарата, а по-добре продължете по пътя през моста над Чепинска река и веднага щом минете под железопътната линия, свийте вдясно и ще видите пътеката и двете маркировки - зелената за връх Милеви скали и жълтата към хижа “Равно боре”.

Изкачването до връх Милеви скали от гара Долене отнема около 3 часа и половина. Почти през цялото време се върви нагоре. Разликата в надморските височини е 1000 м. Това прави прехода малко по-предизвикателен, но ако сте в добра форма, няма да имате проблеми. Наистина стръмните участъци са само няколко, а гледките ще обогатяват почивките по пътя нагоре. Освен просторните панорами към долината на Чепинска река и заграждащите я ридове на Родопите, в ясно време ще видите и част от върховете на Северен Пирин. Пътеката на няколко пъти излиза на красиви поляни, но през голяма част от времето се върви през рехава дъбова гора. В горната част на маршрута могат да се видят множество красиви, стари дъбови дървета, а в най-високата част, източно от връх Милеви скали, и вековни букови гори.

Зелената маркировка е наскоро подновявана и е следването ѝ стана без никакви усилия. Ако все пак се появат колебания за правилната посока, можете да проверите локацията си на картата през онлайн приложението на bgmountains на адрес kade.si.

Вода може да си налеете от чешмата на гарата, но по-хубава е водата от намираща се на 15-тина минути нагоре по пътеката чешма. При планирането колко вода да носите със себе си, имайте предвид, че изкачването от гара Долене до връх Милени скали става по южен склон и в слънчеви дни бързо става горещо.

Ако на връщане решите да ползвате жълтата маркировка, спускаща се директно към шосето Септември - Велинград, хубаво е да имате предвид, че в самия ѝ край се преминава покрай овчарник, пазен от няколко внушителни по размери овчарски кучета. Ти изглежда да си знаят работа и при нашето преминаване ни изпроводиха със сериозен лай, но не се спускаха. Все пак, ако се плашите от кучета, едва ли това е вашата пътека.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.