Милеви скали

Милеви скали е висок 1593 метра връх в източния край на рида Алабак, в Западни Родопи. От него се открива красива панорамна гледка към долината на Чепинска река и заобикалящите я родопски ридове и върхове. От върха се виждат също и част от по-далечните Рила и Пирин.

Красивите иглолистни гори северно от върха, вековните букови гори под тях, скалистите южни склонове и наистина чудесната панорама правят мястото привлекателно като цел за еднодневна разходка. Красотата на гледката е загрозена в някаква степен от поставените на върха множеството антени и от поразрушения паметник в чест на загиналите на това място партизани. Както на много други места из България, разрухата и тук е взела връх, сякаш страната е била във война през последните 20 години.

До връх Милеви скали пеш може да се стигне по няколко маркирана пътеки - от село Варвара, от Варварските минерални бани (спирка Марко Николов) и от спирките Цепина и Долене. Изкачването далеч не е от най-лесните, преди всичко заради голямата разлика в надморската височина - около 1000-1200 м в зависимост кой от вариантите за изходен пункт изберете.

Изкачвал съм се до Милеви скали единствено от Варварски минерални бани, за това ще дам по-подробно описание само на този маршрут. Изминаването му отнема около 4 часа, като най-ниската точка е на 370 м н.в., най-високата - 1593 метра. Почти през цялото време се върви нагоре. Най-стръмният участък е при минаването южно от връх Фенера (1460 м). Преходът може да се раздели на две части - до хижа “Равно боре” (1 час и 15 мин.) и от хижата до върха (още около 2 часа и половина). Връщането обратно отнема около 2 часа и половина. Вода можете да си налеете от външната чешма на хижата. Храна си носите, в хижата нямаше никой, когато минавах по маршрута в началото на март 2020.

Варварски минерални бани се намират на пътя Септември-Велинград, на около 8 км южно от разклона при стария път за Пловдив. Ако пътувате с кола, има обширно място за паркиране вляво от пътя, срещу комплекса с минералния басейн.  С теснолинейката от град Септември до баните се стига за около 25 минути, слиза се на 3-та спирка (Марко Николов). Маркировката, която води до до връх Милеви скали е бяло-червено-бяла. Подновявана е неотдавна и е добре положена, ще се справите с ориентирането без да ползвате GPS, стига да внимавате за знаците и табелите. В началото ще видите доста боклуци, но за щастие нагоре ситуацията се подобрява.

След вилите има разклон, където маркировката се разделя - вляво по черния път за хижа “Равно боре” (проходим за джипове, с леки коли няма да се получи), вдясно е пряката пътека, която катери нагоре по дерето. Черният път е по-полегат, но прави доста завои и минаването е по-бавно. Двата варианта се събират малко под хижата. Пред сградата ще намерите дървена маса с пейки, подходящо място за почивка. Пътят за върха продължава вляво от хижата. За кратко маркировките стават няколко, за върха се продължава се по червената. Още известно време се ходи по горски път, след което се върви по пътека следваща ръба на спускащия се от връх Фенера рид. Стръмното изкачване продължа около 20-30 минути в красива дъбова гора с гледки вляво към долината на Чепинска река.

Скоро наклонът намалява. Излиза се на поляна, където маркировата продължава вляво. Оттук до върха все още има доста път, но изкачванията са по-полегати и кратки. Покрай пътеката се виждат вековни букови дървета. Напред в далечината се виждат две мачти с антени, който заблуждават къде е върхът - от тях до него има още 500 метра през приятно ухаеща иглолистна гора.

До връх Милеви скали може да се стигне и с кола по асфалтов път от Семчиново. Шосето е тясно, но в почти прилично състояние, ако не се броят няколко по-изкопани места. Разстоянието е около 18 км. Стига се до бариера преграждаща шосето малко преди върха, откъдето се продължава пеш.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.