Синанишко езеро

Синанишкото езеро се намира в Пирин, под връх Синаница, на 2181 м н.в. Водите му дават началото на Синанишката река, ляв приток на Влахинска река. На северния му бряг е построена хижа "Синаница", една от често посещаваните хижи в Пирин.

В топлите летни дни, когато хижата често е пълна, можете да се отдалечите от глъчката на туристите с книга и биричка в ръка и да полегнете на някоя от заобиколените с клек полянки край брега на езерото. Вдигайки глава от страниците, пред вас ще бъде красивата гледка към стръмните склонове на връх Синаница.

Може би най-популярният маршрут до Синанишкото езеро тръгва от хижа "Вихрен". Пътеката започва от чешмата пред хижата (синята маркировка) и в началото следва река Бъндерица, преди да се отклони вдясно и да се изкачи към разположеното на 2230 м н.в. Муратово езеро (около 40-50 мин.). След него изкачването става по-стръмно, докато не се излезе на Бъндеришката порта (2500 м н. в.). С това по-трудната част от прехода е измината. Следва час ходене по почти водоравна пътека до Синанишката порта, откъдето със стръмно, но кратко спускане, се излиза на поляната пред хижата и езерото до нея.

Друг, може би нетолкова популярен, но за сметка на това лесен вариант за стигане до Синанишкото езеро тръгва от местността Върбите. До нея се стига по асфалтов, на места много разбит път, тръгващ от град Кресна. В града завийте на разклона за Влахи (има табела), след около 5 км има втори разклон, където се тръгва вдясно. Правилната посока е оказана с табела, на която пише "Х-л Шаралия". Следва продължително каране по път с доста отклонения и няколко лоши участъка. От местността Върбите до Пещерата се продължава по черен път, горе-долу проходим за по-висок лек автомобил. Последният участък - от Пещерата до хижа "Синаница" и езерото се изминава пеш, като почти през цялото време се върви нагоре. За радост стръмните участъци не са толкова много и с нормален ход разстоянието се взима за около 2 часа и половина.

До местността Пещерата може да се стигне и от малкото и интересно село Влахи по маркирана пътека. Пътят от селото до Синанишкото езеро отнема около 7-8 часа.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.