Заслон Спано поле

Заслон Спано поле се намира в северния дял на Пирин, под склоновете на връх Башлийски чукар, на 2055 м н.в.

Представлява група от 10 двуместни бунгала и голяма сграда, в която се помещават кухнята, столовата, 4 триместни стаи и общо спално помещение с 13 места. Бунгалата са наредени в редица и са известни като "гъбките" заради цветовете на покривите им. През зимата се отопляват само помещенията в голямата сграда. Токът е с агрегат, тоалетните са външни.

Заслонът се стопанисва от 2 млади момчета, които се грижат добре за мястото и са винаги гостоприемни. През топлите месеци са постоянно там, като предлагат супи, хляб, а понякога и друга вкусна храна. За разлика от много хижи в Пирин, в Спано поле не предлагат чая в пластмасова чаши - хижарите са направили красиви порцеланови чаши със снимка на заслона. През зимата също се качват, а ако не са там, когато им се обадите, казват къде е ключът за столовата. Телефонът за контакт е 0882 700 077. Цената за една тройна стая е 45 лв.

Най-лесният начин да се качите до заслон "Спано поле" е oт град Сандански, като тръгнете от местността Попина лъка, до която има асфалтов път. Някои дни има и бусчета от автогарата до Попина лъка. До заслона нормално се достига за около 2-3 часа по маркирана пътека, като се ходи предимно в гора.

Друг, по-труден вариант (особено през зимата), тръгва от хижа "Вихрен". Изкачването от Муратово езеро към Бъндеришката порта става по лавиноопасен склон, за това преминаването по този маршрут трябва да се съобрази с конкретното състояние на снежната покривка и метеорологичните условия.

При летни условия ви препоръчваме пътеката от хижа "Беговица" (Каменица), в която се редуват красиви гледки към назъбените върхове, слънчеви поляни и гори, пълни с птичи песни. Рядко ще видите други туристи по този маршрут. Добре е да имате карта, тъй като на няколко места маркировката се преплита с краварските пътеки и може да се объркате.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)