Връх Амбарица

Връх Амбарица е един от най-високите върхове в Централна Стара планина - 2167 м. Част е от маршрута между хижа "Добрила" и връх Ботев, преминаващ по най-впечатляващата, алпийска част на Стара планина.

Връх Амбарица се намира в Троянската планина. Представлява гол, разлят масив, от който се спускат от всички страни стръмни скалисти склонове, прорязани от множество улеи. От него водят началото си реките Куманица, Голям Жидов дол, Дебелешница, Лиевица и Малката река. Преименуван е през 1942 година на връх Васил Левски и по-късно на Левски, но новото име като че ли не се е наложило широко и все още много туристи познават върха под името Амбарица.

Връх Амбарица се намира на територията на Национален парк "Централен Балкан". Част от западните му склонове влизат в границите на създадения през 1979 година резерват "Стенето", а част от югозападните склонове на върха са включени в резерват "Стара река", опазващ уникална комбинация от иглолистни, широколистни и смесени гори.

От върха се открива една от просторните старопланински панорами.

На запад се очертават извисената снага на връх Вежен. След него снишеното централно било надига гръбнак все по-високо и по-високо към хижа "Добрила".

На север се вижда целият басейн на Осъм, началните притоци на който започват близо до върха.

На изток се извисяват Купените, назъбените била на Кръстците, отвъд които се надвесва връх Ботев. Вижда се и ретрасланторната кула на върха.

На юг, ниско долу под скалистите спусъци на връх Амбарица, се гуши пъстрата обляна в зеленина долина на Мала река, която излива водите си в Стрямското корито. При добра видимост на хоризонта се различават очертанията на Рила, Пирин и Родопите.

Изкачване на връх Амбарица откъм юг с лифта: Сопот - х. "Добрила" - вр. Амбарица (около 3 ч.)

Изходна точка за изкачването на връх Амбарица откъм юг е град Сопот. Преходът се улеснява значително с използването на лифт Сопот, който спестява преминаването пеш на около 800 м денивелация. Работното време на седалковия лифт се променя в зависимост от сезона (може да се провери на уеб страницата на Лифт Сопот), цената на еднопосочен билет е 15 лв. В случай, че няма пътници лифтът не върти. Минимален брой хора за пускане на линията е 6 човека с двупосочен билет или 12 човека с еднопосочен билет. Телефон за връзка: (+359) 0879 507 466.

С лифта за 20-тина минути се достига до втора станция, разположена на 1389 м.н.в. в местността Почивалото. Оттук изкачването продължава по черния път за хижа "Добрила" (около час вървене, жълта маркировка). На поляната пред хижа "Добрила" се свива надясно и се поема стръмно нагоре в източна посока по червената маркировка на маршрут Ком-Емине. Ако условията са добри, тази финална част от прехода представлява приятно, сравнително лесно изкачване, включващо преминаването на няколко стръмни участъка. Разстоянието от хижа "Добрила" до връх Амбарица се взима с нормално темпо за около час и половина.

Изкачване на връх Амбарица откъм север: Смесите - х. "Амбарица" - вр. Амбарица (около 5 ч. и 30 мин.)

Изкачването на връх Амбарица откъм север започва от местността Смесите, 5 км южно от село Черни Осъм. Почти веднага след паркинга, на който се оставят колите, се свива надясно по черния път. Пресича се по моста река Крайовица (страничен приток на Черни Осъм) и съвсем скоро се завива наляво по маркираната със зелена маркировка пътека. Тя се катери стръмно към билото на спускащия се откъм връх Амбарица рид Дълги дял. До местността Папратлива поляна изкачването е продължително и почти непрекъснато, с преодоляване на около 600 м денивелация. Оттук до хижа "Амбарица" пътеката става вече по-полегата и по-лесна за ходене. Цялото разстояние се взима за около 3 часа.

От хижа "Амбарица" изкачването за връх Амбарица продължава по коловата маркировка. Малко след хижата вече сте над горския пояс и при ясно време ще видите пред вас цялата останала част от маршрута.

Места за настаняване около връх Амбарица

Хижа "Добрила" разполага със 70 места за настаняване, туристическа столова и бюфет. Предлагат се топла храна и напитки. Цените за нощувка варират според вида на настаняването и включените удобства. За едно легло в обща стая се плаща 33 лв. Хижата е пункт от маршрута "Ком – Емине" (българската част на международния маршрут Е3).

Телефон: (+359) 0884 102 501.

Хижа "Амбарица" се намира на 1520 м надморска височина. Капацитетът и е 58 места в стаи с по 4, 8 и 12 легла. Посреща гости целогодишно. Туристите могат да се възползват от удобствата на вътрешни тоалетни, баня с бойлер на дърва, столова с туристическа кухня, богата библиотека, безжичен интернет (Free Wi-Fi) и разнообразни настолни игри. Отоплението е с печки на твърдо гориво, локално във всяко помещение. Препоръчително е, когато планувате посещение на хижа "Амбарица", да се свържете с хижарите за актуална информация.

Телефон: (+359) 0887 895 662

Заслонът на връх Амбарица представлява неголяма, изградена от метални плоскости, постройка, подходяща за аварийно убежище на 2 до 4 души. През 2019 година доброволци на Софийски планински клуб реновират заслона, поставена е дограма, уплътнени са вратите и е подсилен покривът.

Използвана литература: Г. Данов, П. Бетовски, Ив. Райков - Стара планина, Пътеводител, 1958 г.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.