Връх Голям Купен

Старопланинският връх Голям Купен е висок 2169 м. Разположен е в централната част на Средна Стара планина. През него преминава траверсът между хижа "Добрила" и връх Ботев, част от маршрута Ком-Емине.

Най-отгоре на върха има малка заравненост, подобна на площадка, на която могат да се поберат едва десетина души. Гледката, която се открива от нея, е навярно една от най-впечатляващите в цяла Стара планина. Върхът отвсякъде е заграден с шеметни долини зеещи ниско долу в подножието на върха, заострени върхове, тесни алпийски била и вълнуващи гледки както на север към Дунавската равнина, така и на юг към красивите далечни Родопи. На по-преден план от северната страна се вижда целия гръб на хребета Дълги дял с хижа "Амбарица". На изток са тясното било и стръмните южни склонове на Кръстците, а гледката се затваря от масивната снага на връх Ботев.

Връх Голям Купен е сравнително трудно достъпен, при това само от запад и изток, по стръмна пътека осигурена с метални въжета. От север и юг склоновете са много стръмни, на места почти отвесни и по тях няма прекарани туристически пътеки. Стига да не се гонят някакви състезателни постижения, за разходката до връх Голям Купен е редно да се отделят два дни с предвидено преспиване в някоя от околните хижи и заслони - "Амбарица", "Добрила", "Рай", "Васил Левски", заслон "Ботев" или туристическа спалня "Ботев връх".

Изкачване на връх Голям Купен откъм юг с лифта: Сопот - х. "Добрила" - вр. Амбарица - вр. Голям Купен (около 5 ч.)

Излизането за хижа "Добрила" става от град Сопот. Част от изкачването е най-лесно да се направи с лифта. Неговото работно време се променя в зависимост от сезона (може да се провери на уеб страницата на лифта), а цената на еднопосочен билет е 15 лв. В случай, че няма пътници, лифтът не работи. Минимален брой хора за пускане на линията е минимум 6 човека с двупосочен билет или 12 човека с еднопосочен билет.

Телефон за връзка с лифта: (+359) 0879 507 466.

Със седалковия лифт за 20-тина минути се достига до втора станция, разположена на 1389 м.н.в. в местността Почивалото. Продължава се по черния път за хижа "Добрила" (около час вървене, жълта маркировка). На поляната пред хижа "Добрила" се свива надясно и се поема стръмно нагоре в източна посока по червената маркировка на маршрут Ком-Емине. Достига се до билната кота на високия 2167 м връх Амбарица (1 ч. и 30 мин. от Добрила, около 3 часа от Сопот). На върха има изграден малък метален заслон - подходящо място за почивка при силно ветровито време.

Маршрутът продължава в североизточна посока. С кратко слизане и изкачване се преодолява следващия връх - Малка Амбарица - и започва спускане към междинния, безименен връх, отделящ Амбарица от Купените. Според условията се следва лятната червена маркировка, или стълбовата маркировка. През лятото връх Малък Купен се подсича от север, излиза се на малката седловина между двата Купена, при езерото Локвата, и се тръгва стръмно нагоре по западния склон на връх Голям Купен.

За тази последна част от изкачването се изисква добра физическа подготовка и по-скоро не би била по възможностите на хора без опит в планината. Най-трудните места са осигурени с метални въжета, което прави изкачването по-лесно и безопасно, но въпреки това трябва да се подходи сериозно и да се подбират внимателно правилните стъпки. Ако групата ви е голяма, при небрежност първите могат да съборят камъни върху главите на идващите след тях, затова е хубаво на по-трудни места изчакването да става на подходящо място встрани от линията на катерене.

Обща продължителност на прехода от долната станция на лифта до върха е грубо около 5 часа, като много зависи от броя и продължителността на почивките и темпото, с което се върви.

Изкачване на връх Голям Купен откъм север: Смесите - х. "Амбарица" - връх Голям Купен (около 6 часа)

Изкачването на връх Амбарица откъм север започва от местността Смесите, 5 км южно от село Черни Осъм. Почти веднага след паркинга, на който се оставят колите, се свива надясно по черния път. Пресича се по моста река Крайовица (страничен приток на Черни Осъм) и съвсем скоро се завива наляво по маркираната със зелена маркировка пътека. Тя се катери стръмно към билото на спускащия се откъм връх Амбарица рид Дълги дял. До местността Папратлива поляна изкачването е продължително и почти непрекъснато, с преодоляване на около 600 м денивелация. Оттук до хижа "Амбарица" пътеката става вече по-полегата и по-лесна за ходене. Цялото разстояние се взима за около 3 часа.

От хижа "Амбарица" изкачването към връх Голям Купен продължа в южна посока по билото на Дълги дял. Следват се коловете или зелената маркировка. Последната подсича североизточните склонове на Малка Амбарица и се включва в идващата откъм "Добрила" билна пътека. Свива се наляво по червената маркировка на Ком-Емине и започва описаното по-горе финално, стръмно изкачване.

Изкачване на връх Голям Купен откъм изток

Изкачването на връх Голям Купен от изток преминава през тясното било и трудния терен на Кръстците, без значение от избрания изходен пункт. Най-кратък е маршрутът, когато се стартира от заслон "Ботев". При идеални условия и добро темпо, от връх Саръкая (Жълтец) до връх Голям Купен разстоянието се взима за около 4 часа.

Места за настаняване около връх Голям Купен

Хижа "Добрила" разполага със 70 места за настаняване, туристическа столова и бюфет. Предлагат се топла храна и напитки. Цените за нощувка варират според вида на настаняването и включените удобства. За едно легло в обща стая се плаща 33 лв. Хижата е пункт от маршрута "Ком – Емине" (българската част на международния маршрут Е3).

Телефон: (+359) 0884 102 501.

Хижа "Амбарица" се намира на 1520 м надморска височина. Капацитетът ѝ е 58 места в стаи с по 4, 8 и 12 легла. Посреща гости целогодишно. Туристите могат да се възползват от удобствата на вътрешни тоалетни, баня с бойлер на дърва, столова с туристическа кухня, богата библиотека, безжичен интернет (Free Wi-Fi) и разнообразни настолни игри. Отоплението е с печки на твърдо гориво, локално във всяко помещение. Препоръчително е, когато планувате посещение на хижа "Амбарица", да се свържете с хижарите за актуална информация.

Телефон: (+359) 0887 895 662

Заслонът на връх Амбарица представлява неголяма, изградена от метални плоскости, постройка, подходяща за аварийно убежище на 2 до 4 души. През 2019 година доброволци на Софийски планински клуб реновират заслона, поставена е дограма, уплътнени са вратите и е подсилен покрива.

Туристическа спалня "Ботев връх" има 22 легла за нощувка, разположени в две спални помещения, едното с 9 двойни легла, другото с 2 двойни легла. Отделно има и обща столова с вместимост около 25 човека и бюфет. В столовата се предлага хранене - разнообразни супи и при предварителна заявка - сух пакет и закуска. Цената е 25 лв. за легло. При резервиране на места за групи над 4 човека се изисква предварително заплащане на капаро в рамките на 3 дни от датата на резервацията.

Телефонът на туристическа спалня "Ботев връх" е 0877 273 547.

Заслон "Ботев" има капацитет от 35 места, разделени в 3 стаи с по 7, 8 и 20 легла. Тоалетните са външни, но има вътрешна баня, централно парно отопление, собствено ел. захранване, туристическа столова. Храна се предлага по предварителна заявка, лятно време може и без заявка. Заслонът е отворен целогодишно.

Телефоните за контакти са 0878 197 451 и 0878 544 880.

Използвана литература: Г. Данов, П. Бетовски, Ив. Райков - Стара планина, Пътеводител, 1958 г.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.