Връх Каменица

Връх Каменица (2822 м) е петият по височина връх в Пирин, и осмият в България. Разположен е между Малка Каменица на север и Яловарника на юг. На северозапад се отделя късо било, завършващо със скални откоси, известни под името Каменишка кукла. На запад от върха лежи Беговишки рид, разделящ долините на реките Беговица и Мозговица.

До връх Каменица може да се стигне от заслон "Тевно езеро", хижите "Беговица" и "Пирин". До него няма маркирани туристически маршрути, но може без проблеми да бъде изкачен откъм юг, по пътеката от Беговишки езера. Има и втори, по-труден вариант, минаващ през връх Малка Каменица. И двата маршрута са маркирани със скални пирамиди, теренът е нестабилен и на места има опасност от подхлъзване, особено ако е мокро.

Схема на района около връх Каменица

Изкчаването откъм Беговишки езера започва от Беговишкия превал, докъдето се стига откъм хижа "Беговица" ("Каменица") или от заслон "Тевно езеро", в зависимост от коя страна на планина идвате. От превала се поема по пътека, която върви в западна посока и се изкачва стръмно към седловината между Яловарника и Каменица. Оттам се продължава в северна посока, стръмно нагоре по засипания със скални блокове южен склон на върха. Връщането става обратно по същия маршрут или, ако сте преценили правилно условията и сте уверени в способностите си, в североизточна посока по пътеката към Малка каменица и Краледворска порта. При летни условия този вариант не е технически много труден, но има едно малко по-трудно място с леко разкатерване. Зависи доколко добре се справяте с ходенето по нестабилни камъни, какви са обувките ви и колко концентрирани сте. Не рискувайте излишно. Има стърмни места, на които при падане можете да се нараните сериозно.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.