Връх Камилата

Връх Камилата (2621 м н.в.) се намира в Мальовишкия дял на Рила, в близост до заслон "Орловец". Гледани откъм юг, очертанията на върха наподобяват легнала камила. Отгоре при ясно време се открива гледка на югоизток, юг и югозапад към върховете Купените, Ловница, Злия зъб, Орловец, Мальовица. На север се вижда рида Ръждавица, долината на река Черни Искър, Плана планина и Витоша.

Изходен пункт за изкачване на връх Камилата е ЦПШ "Мальовица". Минава се през хижа "Мальовица" (45 мин.), на Втора тереса при камъка с паметните плочи се завива вляво (1 ч 15 мин.). От заслон "Орловец" (1 ч 45 мин.) пътеката се спуска през камъните и извива вляво в подножието на западния склон на връх Ловница. Следва кратко изкачване до Ловнишкия превал и оттам вляво, по тясна, но различима пътека се излиза на върха. Общо от ЦПШ разстоянието се изминава за около 2 часа и малко, ако се ходи с бързо темпо и някъде към 3 часа при по-спокоен ход.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.