Връх Котето

Връх Котето (1631 м) се намира на територията на НП “Централен Балкан”, на централното било на Стара планина, в близост до хижа "Козя стена".

Северните склонове на върха се спускат към долината на река Бели Осъм и са включени в границите на резерват “Козя стена”. На юг се отделя хребета Узунбурун, по който минава пътеката от село Христо Даново за хижа “Козя стена”. Между връх Котето и хижата преминава маршрута Ком-Емине в участъка между хижа “Ехо” и Беклемето.

Изкачването на върха става по немаркирана пътека от хижа “Козя стена” за по-малко от 5 минути. Подходящо място е за посрещане на изгрева от нощуващите в хижата, тъй като предлага просторна, красива гледка към връх Козя стена, а далеч на изток към хоризонта тъмнеят силуетите на върховете Амбарица и Голям Купен.

Подробно описание на маршрутите до хижа “Козя стена”, тръгващи от северната и от южната страна на старопланинското било (и съответно до връх Котето) може да откриете в статията ни за хижата тук.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.