Връх Мальовица

Връх Мальовица (2729 м н.в.) се намира в Северозападна Рила, в дъното на долината на Мальовишка река. Той е вторият по височина връх в Мальовишкия дял на Северозападна Рила (след връх Голям Купен). Северният склон на върха е почти отвесна стена, а южният е затревен и широко разлат. На север от Мальовица са Мальовишките езера. На североизток Мальовишкия превал отделя Мальовица от островърхата чука на Орлето и връх Малка Мальовица. На изток е Елениното езеро, зад което се вижда връх Орловец. На югоизток е Еленин връх. На юг е долината на река Мальовица, а на югозапад затревените склонове на върха се спускат с умерен наклон към седловината пред Додов връх. На северозапад се вижда връх Ушите.

Най-удобният изходен пункт за изкачване на върха е ЦПШ "Мальовица", докъдето можете да стигнете с автомобил, с маршрутка от град Самоков или пеш от село Говедарци. Ако сте с кола, можете да паркирате на платения паркинг в началото на комплекса или малко по-нагоре, на паркинга със свободен достъп, който се намира непосредствено над сградата на бившата централнопланинска школа. Маршрутките от Самоков се движат два пъти на ден сутрин в 08 ч. 15 мин. и следобед в 16 ч. и 15 мин. (за актуално разписание най-добре позвънете на телефона за справки на автогара Самоков - 0722 / 6-65-40). Вариантът пеш от Говедарци тръгва от югозападния край на селото, минава през Овнарско и отнема към 4 часа.

От ЦПШ "Мальовица" се тръгва нагоре по долината. Още от поляната пред ЦПШ върхът се вижда с характерната му форма откъм тази страна на планината. След 50 минути полегато изкачване по черен път се излиза на хижа “Мальовица”. Продължава се по пътека, която през цялото време е добре маркирана (бяло-червено-бяла боя) и трудно може да бъде изгубена. След камъка с паметните плочи на загиналите алпинисти и планинари пътеката достига дъното на долината, завива вдясно и стръмно се изкачва към Еленино езеро - подходящо място за почивка преди следващия стръмен участък. До рида, свързващ Еленин връх с Мальовица, се минава през ерозирали участъци и нестабилни камъни. Внимавайте, особено ако на слизане минавате по същия маршрут. По ръба се излиза южно от върха. Червената маркировката продължава надолу и на запад в посока Додов връх и Раздела, а немаркирана пътека се отделя вдясно и за няколко минути извежда до връхната точка, маркирана със скални пирамиди.

Връх Мальовица е свързан с най-ранната история на българския алпинизъм. За първи път североизточната стена е изкачена през 1938 година от Константин Саваджиев и Георги Стоименов по тур, наречен по-късно "Класически". Повече информация за катерачните маршрути по стената на Мальовица можете да откриете тук

.

Използвана литература:
- Радунчев, Ж., Рила - географски речник, "Наука и изкуство" София, 1984 г., 315 стр.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.